Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brendan Benson vägrar växa upp

Annons
Brendan Benson gör glada låtar om sitt miserabla kärleksliv. Nu kommer "The alternative to love", den tredje skivan av 34-åringen som inte vill bli vuxen. Nästa år släpper han ett album med polaren Jack White.


En manpojke eller pojkman - det är så Brendan Benson beskriver sig själv i låten "Biggest fan" på nya skivan. Han är mager med oregerligt sandfärgat hår och en snäll trulighet i ögonen. Brendan Benson fyller 35 i höst men vägrar lämna sandlådan.

- Jag är kroniskt ung och när man gör musik så gör det inget, jag har tillåtelse att vara ett barn, få utbrott och så. När jag inte får som jag vill slänger jag mig på golvet och kastar mina leksaker omkring mig (skratt).

- Jag är 34 år gammal och jag är hjälplös, men jag blir omhändertagen. Jag har en manager och han är som en mamma. Jag blir tillsagd vart jag ska gå, när jag ska vara där och vad jag ska göra - och jag älskar det. Det oroar mig inte att jag är en unge, jag kan alltid hitta en mamma.

Trots att "The alternative to love" innehåller tolv spår med egensinnig, euforisk gitarrpop är det faktiskt en ganska bitter skiva. Till solstänkta melodislingor sjunger han om flickor som inte förstår, flickor som sticker, flickor som stannar fast de borde sticka och den enda flickan han vill ha - hon som inte finns.

- Jag har ett problematiskt förhållande till det motsatta könet. Fast egentligen tror jag att problemet är ganska enkelt, och jag skäms för att säga det - jag är nog helt enkelt aldrig nöjd med det jag har. Jag tror alltid att det finns någon bättre.

Det berättar han om i låten "What I´m looking for", Bensons eget favoritspår på skivan. Den handlar om hur vännerna gifter sig och lever vuxenliv medan han fortsätter att vänta på vad som ska dyka upp bakom nästa krök. Samtidigt tror han att de ständiga kärleksplågorna är nödvändiga för skapandet.

- En del av mig tror att om jag "gav efter" och gifte mig och var lycklig - lät mig själv vara lycklig - då kanske jag inte skulle kunna skriva musik längre. Jag kanske är född att lida. Det är ju för en god sak, eller hur? Om jag kan försörja mig på att vara olycklig, då är det väl OK?

Han blir tyst, kisar ut i intet - och brister ut i skratt.

- Det där lät förfärligt. Jag är inte olycklig, men musiken handlar oftast att vara olycklig, vilket alla är då och då. Men jag har chansen att exploatera det, folk betalar för att höra låtarna.

Blir du konfronterad av tjejerna som låtarna handlar om?

- Ja, men då brukar jag vägra att lyssna och avslutar konversationen direkt. Låtarna är ju inte helt sanna, jag överdriver och hittar på saker för att det ska rimma - och jag nämner aldrig namn. Jag hade en flickvän som blev ledsen av en låt och då blev jag arg och - här kommer barnet i mig igen - tänkte "om du ska bli sur, stick". Jag vill inte känna som att jag inte får säga vissa saker, jag censurerar mig själv tillräckligt. Jag har inte tålamod med sånt.

- Man måste väl veta vad man ger sig in på om man blir ihop med en låtskrivare? Alla vill ju ha en låt tillägnad dem, men ingen kan bestämma vilken sorts låt det blir.

Brendan Benson bor i musikstaden Detroit och vid sidan av de egna skivorna är han känd för sin vänskap med en annan Detroitbo, Jack White från ständigt haussade White Stripes.

Tidigare har deras musiksamarbeten mest handlat om oorganiserat jammande, men nu är de på gång med en gemensam skiva.

- Den kommer antagligen inte ut förrän i slutet av året eller nästa år. Vi vet inte vad vi ska kalla den, vi vet ingenting om någon turné. Men det är ett väldigt bra album, det kommer att bli coolt.

- Det är en blandning av oss båda och då har det blivit något helt nytt. Det är mycket rockigare än min musik, mycket tyngre. Och för Jack är det nog mycket mer melodiskt än musiken han brukar göra.

Var det inte svårt för två så fokuserade personer att samarbeta?

- Nej, vi har en oerhörd respekt för varandra. Det var trevligt, aldrig några problem. Den ene visste när han skulle ta ett steg bakåt och låta den andre styra. Vi hade bara kul.

Inga barnsliga utbrott?

- Nej, vi har lyckats undvika barnsliga utbrott, så här långt. (PM)


Fakta/Brendan Benson

Fullständigt namn: Bendan Jochak Benson.

Född: Den 14 november 1970 i Royal Oak, Michigan.

Bor: I Detroit.

Familj: Mamma och moster ("min pappa bor i Florida så vi ses inte så ofta men han är en bra kille").

Diskografi: "One Mississippi" (1996) och "Lapalco" (2002).

Tre viktiga skivor: Wings: "Band on the run", David Bowie: "Diamond dogs" och Kinks: "The village green preservation society".

Favoritfilm. "The shining".

Senast lästa bok: "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" av Mark Haddon.

Aktuell: Med tredje skivan "An alternative to love" som släpps den 16 mars.

---

"Well I don´t know what I´m looking for

But I know that I just wanna look some more

And I won´t be satisfied

´Til there´s nothing left that I haven´t tried

(...)

I´ve got friends who are married and their lives seem complete

And here I am just stumbling down a darkened street

And I act like a child and I´m insecure

And I´m filled with doubt and I´m immature

(...)

Well I don´t know what I´ve been waiting for

But I know that I don´t wanna wait anymore"

Ur "What I´m looking for" från "An alternative to love".

Mer läsning

Annons