Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brio stoppar "grov" barnbok

Annons
Leksakskedjan Brio stoppar en bok med barns egna roliga historier. "Vad heter Usamas glömska bror? Var var det jag Laden?" anses vara för grov för att sälja i en leksaksaffär, skriver Dagens Nyheter.

- Vi har beslutat oss för att dra tillbaka boken eftersom vi inte tycker att den passar vår målgrupp. Det var flera medarbetare både på säljavdelningen och ute i butikerna som ansåg att innehållet var för grovt, säger Torsten Liljeberg, produktansvarig på Brio Partner.

Folklivsforskaren Ulf Palmenfeldt som är redaktör för boken förstår inte Brios reaktion. Han framhåller att det faktiskt är Brios egna kunder som har skrivit boken. Palmenfeldt får också stöd av Christina Hagner på Rädda barnen, som står bakom boken.

- Det är ju jättefånigt. En sådan här bok säger ju något om hur barn tänker och vad de skrattar åt och det är därför vi har valt att vara delaktiga, säger hon.

Hösten 2004 gick det ut en uppmaning till alla barn via baksidan på mjölkpaketen att skicka in sina roligaste historier. Bland de 3 000 svaren finns historier som "Vad sade snoppen till kondomen? Täck mig, jag går in" och "Det var två bajskorvar som spelade fotboll. Då kom en diarré och frågade om han fick vara med. ´Nej, sade bajskorvarna, det här är bara för hårda grabbar´". Nordiska muséet har lovat att bevara historierna för framtiden. (PM)

Mer läsning

Annons