Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britter hyllar valet av Pinter

Annons
I Storbritannien är lyckan total efter att Londonsonen Harold Pinter har utsetts till årets Nobelpristagare i litteratur. BBC har bombarderats av e-post från britter som har velat gratulera Pinter och där beskrivs han som "en värdig vinnare", "ett lysande val" och "pausernas mästare".

Han hyllas också av sina brittiska kollegor. Tom Stoppard säger till The Times att "det är fullkomligt välförtjänt och jag är överlycklig. Som författare har Harold varit orubblig i 50 år". Alan Ayckbourn håller med: "Det kunde inte ha hänt en bättre människa och priset är mycket passande". Även David Hare är entusiastisk:

- Harold Pinter har inte bara skrivit några av sin tids bästa pjäser, han har även blåst in frisk luft i den fuktiga källare som konventionell brittisk litteratur utgör, genom att insistera på att allt han gör har en allmän och politisk dimension.

Även i resten av Europa finns det många som hyllar Svenska Akademiens val. Dramatikern och den forne tjeckiske presidenten Vaclav Havel säger till Der Spiegel att priset är välförtjänt och att han har skickat ett lyckönskningstelegram till Pinter med texten "Du anar inte hur mycket det här gläder mig".

Raphaelle Rerolle, litteraturkritiker på franska Le Monde berömmer Akademien för att den blivit alltmer radikal. "Pinter intar en position mot den västerländska världen som är extremt tydlig", säger hon till Reuters.

Men det finns också kritiska röster. Tysklands tyngste litteraturkritiker Marcel Reich-Ranicki säger till Der Spiegel att valet av Pinter är "ett bra och riktigt beslut men det kommer kanske något sent". Rejält negativa är den tyske kritikern Denis Scheck och hans österrikiska kollega Sigrid Löffler. Hon kallar valet "bisarrt" och han kallar det "en förolämpning mot världslitteraturen".

- Man borde överväga att döpa om Nobelpriset till "Priset för löst folk och teater", säger Denis Scheck till Der Speigel. (PM)

Mer läsning

Annons