Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brosnan lättad över att slippa Bond

Annons
Pierce Brosnan har lämnat James Bond bakom sig för gott. Men rollen som den pensionerade juveltjuven Max i nya filmen "After the sunset" är som skräddarsydd för honom. I rollfiguren smälter Bond och Thomas Crown samman, konstaterar han.

- Filmmakarna ville ha en karaktär som var som en blandning mellan James Bond och Thomas Crown, som jag spelade i "Äventyraren Thomas Crown". Det är kul att spinna vidare på karaktärer som dessa. Jag är ju känd tack vare Bond och då får jag ju spela lite på det, säger Pierce Brosnan.

"After the Sunset" är en kriminalthriller med Pierce Brosnan och Salma Hayek ("Frida") i huvudrollerna som det äkta paret som försöker lägga av med sitt kriminella liv för ett lugnt liv i det karibiska paradiset. Lugnet avbryts när en FBI-agent (Woody Harrelson från bland annat "Wag the dog" och "Natural born killers") dyker upp och försöker sätta dit dem för ett brott han är säker på att de kommer att begå. I hamnen ligger fartyget Diamond Cruise och ombord på skeppet finns en av världens mest värdefulla diamanter. Ska Max kunna hålla sina kliande fingrar från den lockande juvelen?

- Det var inte fullt så härligt att spela in film på Bahamas som det låter när man först läser manuset, säger Pierce Brosnan. Då verkar det som en semesterliknande upplevelse. Men det var det verkligen inte. Det var så fruktansvärt varmt att vi höll på att smälta bort under inspelningen.

En del av den hettan förmedlas också i kärleksscenerna mellan Salma Hayek och Pierce Brosnan, menar han.

- Vissa scener är fantastiskt erotiska att titta på, och det är meningen att kittla tittarna lite grann. Salma är en mycket attraktiv kvinna.

Filmen regisseras av Brett Ratner som bland annat har gjort "Rush hour"-filmerna. Att det skulle bli Pierce Brosnan som spelade huvudrollen har varit klart i flera års tid. Filmmakarna ville helt enkelt ha en skådespelare med hans kvaliteter och såg hans Bond-meriter som ett plus i kanten. Men själv skulle Brosnan gärna tvätta av sig 007-stämpeln.

- Ärligt talat är jag trött på Bond, jag vill inte och kommer inte att spela honom igen, säger han bestämt.

- Nu är det dags för någon yngre förmåga att ta över Bondrollen. Jag vet att det är flera skådisar som är aktuella för rollen, men jag kan inte avslöja vilka de är. Jag har en favorit som jag hoppas att filmmakarna kommer att välja, men jag får inte säga vem det är heller.

Ångrar du att du har spelat Bond?

- Nej, men det blir väldigt tröttsamt när man för evigt förknippas med en roll man spelat. Jag har tjänat bra med pengar på att spela Bond och jag har haft kul under tiden.

Nästan jämt i alla fall. Pierce Brosnan avslöjar att en av anledningarna till att han lägger av med Bond är att han inte orkar.

- Det är väldigt fysiskt ansträngande att spela in den sortens action som det är i Bondfilmerna. Men det är inte bara jag som har bestämt mig för att sluta som Bond. Filmstudion tyckte också att det var dags att jag överlåter rollen åt någon annan. Jag är inte bitter över deras beslut, faktum är att jag är lättad.

Han har fullt upp på arbetsschemat även utan Bond. Efter "After the sunset" kommer han senare i år i actionkomedin "Matador", mot Greg Kinnear. Och snart spelar han Thomas Crown igen, i uppföljarfilmen till "Äventyraren Thomas Crown". Filmen bär titeln "The Topkapi affair".

"After the sunset" har svensk premiär den 1 april. (PM)

(PM)


Pierce Brosnan:

Född: 16 maj 1953 i Drogheda, Irland.

Bor: Malibu, Kalifornien.

Familj: Var gift med Cassandra i tio år (hon dog i cancer 1991.) Nu gift med Keely Shaye Smith (journalist.) Sonen Dylan Thomas med Keely, två adopterade barn från Cassandras första äktenskap.

Fritidsintressen: Att måla, resa, äta och dricka gott.

Genombrott: Tv-serien "Remington Steele" på 80-talet

Filmer (i urval:) "Gräsklipparmannen", "Välkommen Mrs Doubtfire", "Goldeneye", "Dante´s Peak", "Mars attacks!", "Tomorrow never dies", "Grey owl", "Världen räcker inte till", "Äventyraren Thomas Crown", "Skräddaren i Panama", "Evelyn", "Die another day", "Laws of attraction", "After the sunset".

Mer läsning

Annons