Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsstycken av briljans

Nalen, Stockholm (fredag):
The bear quartet

Annons
Betyg: 3

Till och med devota Bear quartet-fans skakar på huvudet. Vad håller bandet på med? Visst, de är ju kända för att aldrig göra det förväntade, vägra foga sig, att vara tjurigt motvalls. Men denna dekonstruktion av rockkonsert är lite för mycket.
Det är Lulebandets enda konsert i år, och både tv och radio spelar in. De flesta skulle i det läget gjort allt för att tillfredsställa sin publik. Inte Bear quartet. De bryter istället sönder sina låtar, alternativt tänjer ut dem i långa, gitarrskramliga versioner. När det råkar bli lite poppigt kastar de sig rastlöst in i en ny låt, som brötas och grötas sönder och samman.
Med på scen är även Fucking Åmål-stjärnan Alexandra Dahlström, som leker dj. Istället för mellansnack tonas hennes musik in, som består av disco och eurotechno.
Samtidigt som jag gillar deras kompromisslösa attityd blir det påfrestande att i två timmar kastas mellan genialitet och ren galenskap. Ena minuten är det årets bästa konsert, i nästa ögonblick det jobbigaste jag sett på länge.
Men en sak är klar: Ingen kommer glömma bort denna kväll.

Mattias Alkberg och de övriga i Bear quartet utmanade och omformade begreppet rockkonsert på Nalen.

Mer läsning

Annons