Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brylkräm och 50-tal på turné

/
  • Musikalen Grease kommer till Sundsvall på torsdag. Rennie Mirro och Pernilla Wahlgren som Danny och Sandy i den klassiska filmen.
  • Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro som de ser ut till vardags.

Från Göta Lejons scen till folkparksturné och festivaluppträdande. Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro har spelat Sandy och Danny i Grease i snart ett år, och i morgon kommer de till Sundsvall.

Annons
Storsjöyran 2005. Pernilla Wahlgren, Rennie Mirro och de andra i Greaseensemblen gör en soundcheck på Stora scenen. När de numera nästan klassiska tonerna i numret Summer nights (Sommarkärlek, som den heter på svenska) pumpas ut över torget stannar folk upp och tittar. Musiken är knappast okänd för någon, vare sig man vill eller inte. Grease, som kom ut 1978 med John Travolta och Olivia Newton-John i huvudrollerna, är trots allt en av de mest populära musikalfilmerna genom historien.
Kvällen innan har Solomon Burke uppträtt på samma scen, sittande på sin tron som i sammanhanget såg liten ut. Nu har Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro slagit ser ner sida vid sida i soulkungens tron som står backstage. Det finns ändå ganska gott om plats över.

Såg ni filmen när den kom? Vad betydde den för er?
Jag såg den när jag var kanske 6 år, med min farmor i New York. Jag tyckte att John Travolta var skitball! säger USA-födde Rennie Mirro.
Pernilla Wahlgren minns inte hur gammal hon var när hon först såg Grease, men den lämnade ändå avtryck.
Jag älskade filmen och musiken. Det är en riktigt charmig film och jag tycker att vi har fått till en riktigt charmig musikal.

Varför har just Grease blivit så populär?
Musiken! utbrister Rennie Mirro och får medhåll av Pernilla Wahlgren:
Ja! Och att det är en sådan ungdomlig musikal fast den utspelar sig på 50-talet, vilket gör att de som växte upp på 50-talet tycker att det är jättekul att se den. Och för de som är unga i dag funkar musiken så bra. Musikalmusik kan vara lite präktigt det skulle ju inte gå att turnera med Sound of music och den typen av musikal.
Och så är det mycket dans, det är alltid kul när det är mycket visuellt.

Hur fyller man Oliva Newton Johns och John Travoltas skor?
Det går inte! skrattar Rennie Mirro. Man får göra sin egen grej.
I september förra året hade den svenska versionen av Grease premiär på Göta Lejon. Men redan 1991 spelade Pernilla Wahlgren karaktären Sandy på Chinateatern. Och nu i sommar har Grease alltså varit på turné i folkparkerna. Med andra ord har det blivit en hel del föreställningar.

Går det att behålla gnistan kväll efter kväll?
Det går upp och ner som med allting annat, säger Rennie Mirro. Nu med folkparkerna så har det varit kanon det är utomhus och annorlunda mot vad vi är vana vid.
Det är som att vara på vuxenkollo, för det är så himla kul att åka runt och turnera, säger Pernilla Wahlgren. Man blir som ett roligt gäng, och då är det riktigt, riktigt skojigt att gå upp på scenen.
Efter sista föreställningen på turnén, i Umeå den 14 augusti, väntar lite ledighet för ensemblen innan nypremiären på Göta Lejon i september. Då spelas Grease till och med oktober. Sedan ska Rennie Mirro vara pappaledig och Pernilla Wahlgren ska jobba med sin nya skiva. Förmodligen blir det fler musikaler för duon i framtiden.

Finns det någon musikal som ni verkligen skulle vilja göra?
Ja, jag har en musikal som jag vill göra, men jag säger inte vilken för då kommer någon annan att göra den! säger Pernilla Wahlgren och skrattar.
Rennie Mirro har inte lika höga ambitioner:
Nej, jag är bara glad om jag får jobb!

Mer läsning

Annons