Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budskapsjazz i aktuell tappning

Jazzklubben: Jazz Experience

Annons
De första i Sverige att anamma budskapsjazzen var den kooperativa ensemblen Jazz Club `57, som bildades det året. Musikalisk ledare var pianisten Claes-Göran Fagerstedt som hade tagit intryck de ovannämnda samt Thelonious Monk och Bud Powell. Det var i Jazz Club `57 tenorsaxofonisten Bernt Rosengren och trumpetare Stig Söderqvist möttes och på den tiden spelade Söderqvist ventilbasun.
Nu är Bernt Rosengren och Stig Söderqvist återförenade i gruppen Jazz Experience som är komplett med pianisten Jonas Koch, basisten Olle Steinholtz och trumslagaren Calle Rasmusson. På grund av sjukdom tvingades gruppens sångerska Clarisse Muvemba att lämna återbud. Trots detta fick vi vara med om en genomgående svängig session där samtliga visade sig från sin allra bästa sida. Gruppen är mycket samspelt med täta och fylliga ensembler. Så budskapskänslan från förr lever med i än idag.
Kapellmästare Söderqvist kom ner till Stockholm i slutet på 40-talet och dåvarande jazztidskriften hade en artikel om honom med rubrik Luleå-Dizzy. Idag är det inte mycket Dizzy i Söderqvist spel. Han är mera influerad av Miles Davis, enligt mitt förmenande. Hur som helst visade han upp ett gediget trumpetspel vilket visar att han hängt med i utvecklingen. Hans fina solon var både lyriska och expressiva.
Bernt Rosengren behöver ingen ingående analys. Det är bara att konstatera att det är världsstatus på hans tenorspel. Han är både kraftfull och sirlig med en mäktigt fyllig ton. Det är inte för inte han är ledstjärnan i Sverige för unga saxofonister.
Utöver Söderqvist och Rosengren bjöd komptrion med Jonas Koch piano, Olle Steinholtz bas och Calle Rasmusson på en gedigen stöttning. Kochs utsökta solon och fina ackompanjemang gav solisterna en fast grund att stå på. Olle Steinholtz är en klippa som både kan driva på och bjuda på kluriga solon. Calle Rasmusson är en lyhörd trummis som vet med exakthet var inprickningar skall sitta. Säsongens höjdare hittills!

Mer läsning

Annons