Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butt har gjort Litauens låt till en svensk sak

Annons
I schlager-EM kommer låtskrivarna oftast i skymundan. Men det gäller inte det svenska låtskrivarteamet Billy Butt och Bobby Ljunggren. De har helt tagit kontrollen över Litauens bidrag Laura & the Lovers och låten "Little by little".


-Det är den nya tidens schlagerbidrag: litauiskt men sjunget på engelska, av svenska låtskrivare, med svenska körtjejer och svenskt team bakom scen.

- När hon vann den litauiska uttagningen tog vi över direkt. Det är som om vi hade tagit några dagisungar och gjort dem till atomfysiker på tre månader. Det har varit hårt arbete och mycket diskussioner. De har tyckt en sak och vi en annan och till sist har vi satt ner foten och sagt: "Så här blir det!". I slutänden har de varit jättelyhörda, säger Billy Butt.

Han sitter i lobbyn på ett hotell i Kiev med de två svenska körsångarna Caroline Jönsson och Sonja Aldén. De har plockats in av den svenske låtskrivarräven Bobby Ljunggren, som har skrivit musiken till Laura & the Lovers låt "Little by little".

Laura, som heter Cepukiate i efternamn var sångerska i bandet Relanium där också tre killar ingår. När Billy Butt tog över bytte man namn till Laura & the Lovers, ett namn Billy Butt kom på när han hörde låten "Tell Laura I love her".

- Vi tog Laura till Sverige och anlitade Roine Söderlund som är en av Sveriges bästa koreografer och skaffade en svensk stylist. När vi började lät det kasst, men vi har ändrat på det mesta och nu låter det bra, säger Billy Butt, som själv har skrivit texten till "Little by little".

Semifinalen i Eurovision Song Contest är viktig. Går låten vidare till final öppnar sig en marknad för Laura & the Lovers i åtminstone Östeuropa.

Orsakerna till att svenska låtskrivare kämpar för Litauen i schlager-EM sträcker sig tillbaka till mitten av 80-talet, då Billy Butt gjorde en platta med ryska producenter. Sedan Billy Butt träffat en litauisk flickvän fick han åter upp ögonen för skivmarknaden i öst och återupptog sina gamla kontakter.

- När jag var i Litauen och lyssnade på radio hade de ofta bra låtar, men produktionen lät aldrig bra. Det kändes som att det fanns mycket att göra.

2004 tävlade Butt och Ljunggren i den litauiska uttagningen med en artist som kallar sig Amberlife. Han kom trea, vilket var en stor besvikelse för svenskarna. I årets uttagning lämnade de bara över låten och avvaktade tills låten vann innan de gick in och satsade, med sponsorer, påkostad video, omstajling och så vidare.

Caroline Jönsson och Sonja Aldén är rutinerade frilanssångerskor som har jobbat tillsammans på Wallmans. Caroline Jönsson har bland annat körat bakom Fredrik Kempe och Sonja Aldén sjunger ofta bakom bland andra Shirley Clamp.

- Det här är så roligt. Hur många gånger har man inte drömt om att vara med om det här? frågar sig Caroline Jönsson.

- Våra röster och vår energi fungerar jättebra tillsammans, säger Sonja Aldén.

Oavsett hur det går för Laura & the Lovers tar de svenska tjejernas äventyr med bandet troligen slut på lördag. (PM)

Mer läsning

Annons