Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdén har hittat hem

Mannen som startade altcountryvågen i Sverige är tillbaka. Lars Bygdén har lämnat $1000 Playboys och The Bukks bakom sig och hittat tillbaka till sitt hjärtas musik. Till hösten kommer hans solodebut med arbetsnamnet Dream On och i morgonkväll spelar han på restaurang Brandstation.

Annons
När Lars Bygdén 2003 bestämde sig för att lägga $1000 Playboys i malpåse var det med en känsla att han måste förändra sin musikaliska situation. Playboys gick på tomgång och inget kändes kul. Han tog tillflykt i punkbandet The Bukks för att få spela av sig ordentligt och för en gångs skull ta musiken på lite mindre allvar. Framgångarna uteblev men syftet var uppnått; han hade fått tillbaka lusten att göra det han gör bäst.
Vissa kallar det country medan andra säger singer/songwriter. Lars själv vill inte sätta etikett på sin musik.
Jag tycker att det är helt ointressant. Jag har alltid lyssnat mycket på Leon Russel, Willie Nelson, Lowell George och Jackson Browne till exempel och det är klart att min musik färgas av det jag gillar själv, säger han.
Arbetet med nya skivan har varit en lång och bitvis smärtsam process. Musiken har var en del av hela hans liv men Lars Bygdén har egentligen aldrig lyckats övertyga sig själv om att det han gör är bra.
Jag har alltid haft en ångestrelation till min musik och den uppstår i olika faser har jag märkt. Den senaste Playboysskivan tyckte jag lät förjävlig medan vi spelade in, men efteråt tyckte jag att det lät skitbra. Nu på Dream On kom ångesten när allt var klart. Jag tvivlar alltid under någon gång under processen.
Jag vet inte varför det är så här, det borde kanske en psykolog borde svara på. Jag tror i och för sig att det är ett svenskt drag; att inte tro på sig själv. Jag gillar till exempel inte att göra reklam för mig själv.
Dream On har flera ansikten.
Kvar från Playboystiden finns de lugna balladerna, men de rockiga delarna har fått stå tillbaka för en lite mer poppig framtoning. Flera av låtarna har en tydlig hitpotential och borde inte ha några problem att leta sig in på P3:s spellistor.
Jag skriver inte så mycket låtar så jag blir glad varje gång jag får till något som låter bra. Jag har inte utrymme att tänka på vilken målgrupp det eventuellt ska tilltala. Men är de så att det är lite poppigare än det jag gjort tidigare är det helt omedvetet.
Ett första smakprov på albumet finns på den ep som kommer den 18 maj. Huvudspåret på den är låten This Road, en duett med den hyllade norska sångerskan Ane Brun. Ett samarbete som kom till stånd genom skivans producent, Linus Larsson.
Jag hade knappt hört henne innan, men jag tyckte att hon sjöng väldigt fint. Sedan när hon kom till studion och sjöng satt jag och rös i en och en halv timme. Det blev skitbra, jag hade inte tänkt att själva låten skulle vara huvudspåret på ep:n. Men det var liksom inget att snacka om när man hörde det färdiga resultatet. Det var också kul att jag spelade in den med mina barndomskompisar Christer Falk och Björn Eriksson.
Även andra tunga namn finns med i creditlistorna på Dream On. Bland andra Martin Hederos från Soundtrack of our Lives som spelar piano på två låtar.
Jag har ju inte valt dem för att de är kända, då hade jag ju kunnat fråga en massa andra. Till exempel är ingen av huvudmusikerna på skivan särskilt kända. Lördagskvällens spelning på Brandstation är en lite annorlunda tillställning. Lars Bygdén spelar tillsammans med den hyllade sångaren Ulf Sturesson och de båda spelar låtar från respektive material.
Jag tycker att Ulf är väldigt bra så det är kul att spela med honom. Jag kompar honom på när han sjunger sina låtar och tvärtom. Det blir en skön variation eftersom han sjunger på svenska och jag på engelska, det blir inte så självklart liksom. Och det gillar jag.

Parallellt med inspelningen av soloplattan har Lars Bygdén spelat live flitigt, främst i Stockholm. Bland annat medverkade han på en hyllningsgala till Johnny Cash, där han spelade med gitarrlegenden Janne Schaffer.
Foto: Anna Lundqvist

Mer läsning

Annons