Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CajsaStina sjunger pappas klassiker

/
  • Samtliga låtar på CajsaStina Åkerströms nya skiva är förstatagningar - hon har velat få in livekänslan i inspelningen.
  • På nya skivan sjunger CajsaStina Åkerström Jag ger dig min morgon, Fred Åkerströms paradnummer.
  • CajsaStina Åkerström har gått tillbaka till rötterna med visskivan De vackraste orden.

Hon växte upp omgärdad av visor. Nu har CajsaStina Åkerström gått tillbaka till rötterna med skivan De vackraste orden. Där tolkar hon sånger av Evert Taube, Alf Hambe, Olle Adolphson - och pappa Fred.

Annons
Det kan verka vanskligt - dottern som tar sig an sin fars paradnummer. Men CajsaStina Åkerström tvekade inte inför att tolka Jag ger dig min morgon, för evigt odödliggjord av Fred Åkerström som också skrev den svenska texten - och tillägnade den CajsaStinas mamma.
Jag tänker inte så. Jag närmar mig låten genom texten, själva låten inte så mycket historien runt den. Jag utgår ifrån kärnan och är fullkomligt nollställd vad gäller det andra.
Sedan känner jag mycket kärlek när jag närmar mig just Jag ger dig min morgon, det är många uttryck som pappa valt i sin översättning som jag kan känna igen. Bilder där jag känner släktskapet, att vi tänker lika. Det har också hjälpt mig att närma mig texten.
Efter fyra popskivor är hon tillbaka där det började, bland visorna. De senaste åren har hon turnerat mycket, och blandat sina egna låtar med älsklingarna i den svenska visskatten. De vackraste orden var ett sätt att försöka fånga den känslan på skiva. För att det skulle bli så naturligt som möjligt har hon bara använt förstatagningarna från studion.
Det är ett naknare jag med mitt uttryck i centrum. Och tanken med plattan var att inte hålla på och pilla för mycket. Som en livetagning rakt av, som om vi hade stått på scenen och kört en 45-minuters konsert.
- Ju mer man prövar material live, desto mer ser man vad som håller. Och de låtarna har hamnat på den här skivan, de som har genomlevt alla dessa möten med publiken.

Samsas med Taube och Adolphson
På skivan samsas några av hennes egna viskompositioner med låtar som Alf Hambes Näckaspel, Evert Taubes Fragrancia och Olle Adolphsons Nu har jag fått den jag vill ha. Den sistnämnda är hennes egen favorit och symboliserar det balanserade samspel mellan text och musik som hon tycker finns i visorna.
Den har en oerhörd enkelhet samtidigt som den är så komplex. Den fångar spänningar och utsattheten i det som vi alla genomgår: att stå fullständigt naken inför en annan människa i kärlek. Att blotta sitt hjärta. Och samtidigt inte veta om den där människan finns där i morgon eller om kärleken svalnar - man kan aldrig ta för givet. Allt det där fångar han så genialt i den här låten, och melodin är magisk.
Omslaget till De vackraste orden pryds av en bild av CajsaStina Åkerström som barn. Hon är sex, sju år, sitter på en uteservering och \"väntar förmodligen på pappa som gör en intervju\". Hon beskriver den där lilla flickan som tystlåten, iakttagande och blyg och berättar att hon tidigt lärde sig att inte göra så mycket väsen av sig, för att inte rubba balansen för sin far.
Han var ju en stor konstnärssjäl, otroligt känslig och med en oerhörd närhet till sina känslor hela tiden. Som vuxen kan jag fatta det där men som barn kunde det vara lite jobbigt. Barn vill ju vara barn men jag upplevde det nog som att jag aldrig riktigt fick vara det.
Det finns ju värdefulla grejer i det också, som går att använda i dag när man själv är artist. Jag har lärt mig vilka oerhörda kontraster det är att ena stunden stå på scen och befinna sig mitt i en svetslåga av intensitet, och i nästa stund stå utanför alltihop och vara totalt ensam. Då förstår man också hur viktigt det är att man har en privat bas som fungerar.
Det kommande året är späckat för CajsaStina Åkerström. I samband med visskivan startade hon eget skivbolag, spelningarna fortsätter att droppa in och redan nästa vår kommer en ny popskiva. Den spelades in parallellt med De vackraste orden men innehåller mer renodlad pop. I samma ådra som hennes tidigare skivor, men färgad av den mer spontana inspelningsstilen som hon använde på visskivan.
- Det hörs att det är jag som gjort låtarna, men med lite andra kläder. Det är mer Norah Jones möter Jan Johansson.
Vad vill du att lyssnarna ska få för upplevelse av De vackraste orden?
- Jag hoppas att närvaron från inspelningen kan smitta av sig, att folk kan sätta sig och koppla av och bara vara - förhoppningsvis få kontakt med sina känslor. Att lyssnaren får stanna upp ett ögonblick och reflektera. Funkar det så blir jag jätteglad. (PM)

Mer läsning

Annons