Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Candlemass tillbaka med ny kraft

Annons
I år är det 20 år sedan doom-metalbandet Candlemass bildades. 2005 är också året då bandet släpper sin första skiva på 16 år i sin klassiska sättning. Bandets basist och låtskrivare Leif Edling berättar om konflikterna, nytändningen och den nya skivan.


På 1980-talet var svenska Candlemass de okrönta kungarna av doom-metal. Efter turnerande jorden runt, konflikter, splittring och bejublad återförening är de nu tillbaka med en ny skiva. Den här gången i sin klassiska sättning med gitarristerna Mats "Mappe" Björkman och Lars Johansson, sångaren Messiah Marcolin, trummisen Jan Lindh och låtskrivaren och basisten Leif Edling, för första gången sedan 1989 års "Tales of creation".

- Det känns inte som att det är 16 år sedan men det är det ju bevisligen. När vi gjorde plattan var det samma feeling som om det var 1987. Det kändes som en otrolig nytändning, inte som några sura 40-åringar som spelade och repade. Och jag tycker inte att det låter som det heller, säger Leif Edling.

Intresset för bandet tycks tämligen oförminskat. Åtminstone att döma av de senaste veckornas över 200 intervjuer som Leif Edling berättar att han gjort ute i Europa. Han låter glad när han beskriver det goda mottagande bandet har fått av journalisterna. Men han hävdar att han aldrig kände någon press inför att tillfredsställa hardcorefansen.

- Jag spelade några låtar för de andrai bandet i somras och de tyckte att det lät kanon. Sedan när vi började repa så lät det skitbra och vi tänkte inte på mottagandet. Vi tänkte att vi spelar in och så kan vi nog tillfredställa de gamla fansen. Vad som händer, händer.

Den självbetitlade återkomsten är en massivt dundrande historia som blandar hotfull tyngd med mer upptempo-betonade låtar. Albumet spelades in live under tio dagar i den klassiska, numera nedlagda Polarstudion i Stockholm. Idén var att försöka fånga livekänslan från den hyllade återföreningsturnén 2002.

- Det är klassisk Candlemass i modern tappning. En elektrisk platta, det hörs att vi har skitkul och att vi verkligen spelar i studion, säger han.

Fullt så positiva stämningar var det dock inte i början av 1990-talet. Efter fyra album och åratal på vägarna fick bandet nog. Det myckna turnerandet orsakade slitningar i bandet som enligt Leif Edling då var "pissless på hela situationen". 1992 gick de skilda vägar. (I slutet av 90-talet släpptes visserligen två plattor under namnet Candlemass, men då med Leif Edling som enda ursprungsmedlem.) Under åren har det rapporterats en hel del om bandets inbördes konflikter och många har nog undrat hur länge de ska hålla sams den här gången. Leif Edling låter lite trött när detta kommer på tal.

-När vi pratade om att göra en platta i höstas var alla sjukt med på att göra det och oerhört inställda på att kompromissa och sträva mot ett mål. Så det fanns inga konflikter någonstans. Sedan är det ju så att konflikterna i Candlemass har skruvats upp något djävulskt i media. Vi har inte bråkat mer än andra band, utan det har mer blivit som en klyscha när man pratar om Candlemass, att "ja, ja det är bara bråk i det där bandet".

- Vi har liksom nada personligt emot varandra. Det har bara blivit en grej i pressen, som en snöboll.

Candlemass anno 2005 består av fem herrar i 40-årsåldern med familj, hus och ansvar. Leif Edling beskriver ett band som arbetar i ett lugnare tempo men som har roligare än någonsin.

- Förr jobbade vi så mycket. Vi bara turnerade, turnerade och turnerade. Det var inte många brejks man hade då. När vi spelade på 80-talet kunde vi vara halvpackade på scenen, vi gjorde spelfel här och där och rejsade genom gigen. I dag är alla skitglada. Vi tycker att det är roligt att spela och vi krökar inte före gigen så att man vet vad man håller på med på scenen.

När Leif Edling funderar över hur de förändrats som band genom åren, nämner han en ökad självsäkerhet som kommit med åren.

-Jag tror att vi har en större distans till det vi gör. På 80-talet var det blodigt allvar hela vägen, nu kan vi garva åt allting. Jag behöver inte ta så allvarligt på texterna, jag tar inte så allvarligt på musiken heller. Samtidigt är man jävligt kräsen. Jag skulle aldrig spela in en skiva om jag inte visste att låtarna var jättebra. (PM)


Fakta Candlemass:

Medlemmar: Messiah Marcolin (sång), Leif Edling (bas), Mats "Mappe" Björkman (gitarr), Lars Johansson (gitarr) och Jan Lindh (trummor).

Diskografi: "Epicus doomicus metallicus" (1986, med sångaren Johan Langquist)), "Nightfall" (1987), "Ancient dreams" (1988), "Tales of creation" (1989), "Chapter VI" (1992, med sångaren Thomas Vikström). Under tiden med Leif Edling som enda kvarvarande ursprungsmedlem släpptes också "Dactylis glomerata" (1998) och "From the 13th sun". Utöver detta också ett par live- och samlingsskivor.

Aktuella: Den 4 maj släpper bandet sitt nya album "Candlemass". I sommar spelar de på Sweden Rock Festival och till hösten planerar de att turnera i Sverige och Europa bland annat.

Mer läsning

Annons