Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cannes 2005 - auteurernas återkomst

Annons
På onsdag invigs den 58:e filmfestivalen i Cannes. I elva dagar ska besökarna i den franska staden konsumera och dissekera film från hela världen. Men den svenska långfilmen lyser med sin frånvaro.


Nyskrubbade röda mattor väntar på stjärnornas ankomst till den franska badorten. Men trots att Hollywoods glittrigaste filmer har en självklar plats i Cannes är årets festival en återgång till den klassiska filmkonsten med rötter i Europa.

Auteurer som Wim Wenders, Gus van Sant och Lars von Trier - som alla har tagit hem en Guldpalm - finns bland de nominerade till det åtråvärda priset. Förra årets publikfriande urval med "Farenheit 9/11" och "Shrek 2" har ersatts med betydligt tyngre namn som kanadensaren Atom Egoyan och tysken Michael Haneke. Den asiatiska filmen är rikligt representerad och den mest omtalade amerikanska filmen - "Sin City" - är svartvit.

"Sin City" är Roberto Rodriguez filmatisering av Frank Millers serieroman med samma namn. Resultatet är en stämningsmättad och visuellt fantasieggande film om en våldsam stad där tre historier vävs samman.

- Ju mer jag studerade boken, desto tydligare blev det för mig att den inte behövde anpassas för att bli film. Jag ville göra filmen exakt som serien. Så jag sade bara: vi behöver inget manus, vi filmar direkt från boken. Jag ville förvandla film till serie istället för tvärtom, säger Rodriguez till Cinema Confidential.

Men festivalen bjuder ändå på ett Hollywoodspektakel i klassisk stil - den avslutande delen i George Lucas legendariska rymdsaga. Den 15 maj visas "Star wars episod III - Mörkrets hämnd" och enligt förhandssnacket ska den vara tillräckligt bra för att de hårt prövade fansen ska kunna förlåta regissören för de föga inspirerande episod I och II.

- Den är mycket mörkare och mycket mer känsloladdad än de första filmerna. Det är en tragedi - den slutar i helvetet, säger regissören till 60 Minutes

Lucas får dessutom ta emot den prestigefyllda Festivaltrofén som tidigare har tilldelats bland andra Jeanne Moreau och Gregory Peck.

Trots att det produceras mer film i Sverige än någonsin har ingen svensk långfilm valts ut för visning i Cannes - inom såväl som utom tävlan. Lisa Munthes novellfilm "Parasiten" med Jonas Inde i huvudrollen visas i sektionen Kritikerveckan och Marie Nyreröds dokumentärer om Ingmar Bergman ingår i sektionen Cannes Classics.


Fakta/Årets tävlingsfilmer i Cannes

"Last days" - Gus Van Sant

"Manderlay" - Lars von Trier

"A history of violence" - David Cronenberg

"L´enfant" - Jean Pierre och Luc Dardenne

"Where the truth lies" - Atom Egoyan

"Three burials of Melquiades Estrada" - Tommy Lee Jones

"Sin City" - Frank Miller och Robert Rodriguez

"Broken flowers" - Jim Jarmush

"Lemming" - Dominik Moll

"Election" - Johnny To

"Don´t come knockin´"- Wim Wenders

"Free zone" - Amos Gitai

"Cache" - Michael Haneke

"The best of our times" - Hou Hsiao-Hsien

"Peindre ou faire l´amour" - Arnaud och Jean-Marie Larrieu

"Bashing" - Mashiro Kobayashi

"Batalla en el cielo" - Carlos Reygadas

"Kilometre cero" - Hiner Saleem

"Quando sie nato non puoi piu nasconderti - Marco Tulli Giordana

"Shanghai dreams" - Wang Xiaoshuai

---

Årets tävlingsjury:

Emir Kusturica, bosnisk regissör (ordförande)

Salma Hayek, mexikansk skådespelerska

Toni Morrison, amerikansk Nobelpristagare i litteratur

Fatih Akin, tysk regissör

Agnés Varda, fransk regissör

Nandita Das, indisk skådespelerska

Javier Bardem, spansk skådespelare

Benoit Jacqout, fransk regissör

Mer läsning

Annons