Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carnegiepriset till Karin Mamma Andersson

Annons
Ett av världens största konstpriser har tilldelats svenskan Karin Mamma Andersson. Hon får ta emot förstapriset i Carnegie Art Award 2006 på en miljon kronor.


- Jag blev lite chockad när jag fick veta det, det blev jag faktiskt. Jag hade verkligen inte räknat med det. Men det är ju jätteroligt för det är ju ett väldigt stort pris, säger Karin Mamma Andersson.

Hon hade egentligen räknat med att kunna varva ner så här till midsommar. Fram till nu har hon och familjen gått på högvarv - bland annat inför den stora utställning på Moderna museet som maken Jockum Nordström invigde i helgen.

- Jag var helt inställd på att ta semester och ta hand om min mamma som kommer ner för att fira midsommar med oss. Men nu är man inne i elden igen, säger hon.

Karin Mamma Andersson må vara en doldis för allmänheten, men har vuxit fram som en av de klarast lysande stjärnorna i den svenska konstvärlden de senaste åren. För två år sedan representerade hon Sverige vid Venedigbiennalen. Redan då lyftes hon fram i medierna på ett sätt som hon inte var van vid.

- Man reagerar lite både och på uppmärksamheten. Att hamna i fokus är ganska jobbigt och krävande också. Det är inte bara toppen-toppen! Man börjar lätt ifrågasätta sig själv och undra varför just jag jag har kommit i fokus, konstaterar hon.

Karin Mamma Andersson är född 1962 och har gjort sig känd för sitt måleri, med starkt berättande inslag. Tidigare nämndes hon ofta i samma andetag som Dick Bengtsson, men på senare år har hon skapat sig ett namn av egen kraft. Hennes verk har ofta absurda inslag - som kan tolkas på olika sätt beroende på vem som betraktar dem.

- Jag gör figurativa målningar som det finns en sorts berättelse i. Jag vet inte själv riktigt vad jag berättar, men jag tror att de flesta som ser målningarna kan hitta sin egen berättelse i dem.

Carnegie Art Award är Nordens största konstpris. I första omgången var 115 konstnärer utvalda till tävlingen, men i slutomgången konkurrerade Karin Mamma Andersson med 20 andra nordiska konstnärer. Andrapriset på 600 000 kronor gick till islänningen Eggert Petursson och tredjepriset på 400 000 kronor till Petra Lindholm som är född i Finland, men bosatt i Sverige. Juryns stipendium till en yngre konstnär gick också till en svensk: Sirous Namazi för verket "Skylt".

- Det återstår att se hur det här påverkar mitt liv, säger Karin Mamma Andersson. Det ligger på så många olika plan. Det är verkligen en dunk i ryggen framgångsmässigt och rent ekonomiskt blir det väldigt annorlunda. Jag har inte alls funderat över vad jag ska göra med pengarna, men det ska bli något härligt och bra!

Den som är nyfiken på hur Carnegiepristagarnas verk ser ut har möjlighet att se dem i en utställning som kommer till Konstakademien i Stockholm den 2 december. Vandringsutställningen visas i alla de nordiska länderna och invigs den 28 september i Heine Onstad Kunstsenter utanför Oslo.

I den utställningen visas fyra av Karin Mamma Anderssons målningar. Men själv har hon redan gått vidare med sitt arbete. Hon planerar nämligen en stor separatutställning på ett galleri i New York våren 2006.

- Jag har gillat att ställa ut utomlands, har tyckt att det har varit roligt. Det är en utmaning att komma till ett nytt ställe, allt hänger på en skör tråd. Ska man få göra en ny utställning måste man verkligen göra bra ifrån sig. Jag gillar att försöka höja ribban inför sig själv, säger hon. (PM)

Mer läsning

Annons