Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CD-skivan kommer inte tillbaka

Bodies Without Organs tvekar inte för att testa ny teknologi i musikskapandet.
Inte heller tvekar de för att säga precis vad de tycker och tänker om musikbranschen.
— Det är bara snorungar som inte förstår hur branschen fungerar som klagar, säger Alexander Bard.

Annons
Bodies Without Organs är på blixtvisit i Sundsvall. Trion ska spela på Sommartoppen för att sedan åkte direkt tillbaka till Stockholm. Fullbokade dagar väntar då gruppens popularitet utomlands ständigt växer.
Vi sköter oss mest själva även om vi har bra kontrakt internationellt och i Sverige. Det är enklast att göra allt själv för annars kommer någon att fucka upp allting. Vi gillar helt enkelt skivbolag. De är artistens partner så vi försvarar dem. Vi känner inte igen bilden av att bolagen skulle vara onda, säger Alexander Bard.
Alexander Bard hävdar att skivbolagen nästan aldrig missar att välja ut bra musik bland de skivor osignerade artister och band skickar in.
De band med fantasi och kreativitet som skickar in sina låtar till bolagen kommer alltid fram. Jag har själv suttit och valt ut band från högar av demoskivor på Stockholm Records. Jag kan inte förstå hur någon kan tänka som vissa av banden gör. Hur man kan vilja dela med sig av ett konstnärligt uttryck men skicka skivan i ett grått kuvert från Posten är för mig väldigt konstigt, säger Alexander Bard.
Skivförsäljningen har sjunkit och det beror visserligen mycket på att folk laddar ner olagligt, men också på att musiken överlag har blivit sämre, säger Martin Rolinski.
Musiken är inte lika kreativ som för tio år sedan. Och dålig musik säljer inte. Men den nya lagen gällande nedladdning som kommer 1 juni kommer att göra skivor överflödiga, säger Alexander Bard.
Enligt Bard är det endast en tidsfråga innan låten, eller tracks som de kallas, kommer att konkurrera ut albumet. Men samtidigt påpekar han att det klassiska albumet kommer att finnas kvar, om än i en annan form.
Om man vill berätta en hel historia är albumet fortfarande överlägset. Tänk bara vilken skillnad tidsmässigt. 45-60 minuter istället för tre. Människor är beredda att köpa album, men kommer att göra det på nätet, säger Alexander Bard.
Nostalgin kring den fysiska skivan, både i LP liksom CD-formatet kommer att försvinna. Kidsen har ju inte det förhållande till den fysiska skivan som äldre har, säger Marina Schiptjenko.
Men försvinner inte lite av det personliga tilltalet när man inte kan hålla skivan i handen, läsa texterna och så vidare?
Det är ju som att säga att folk kommer att sakna flygbiljetten. Vill man kan man ju ladda ner konvolutet, printa ut det och läsa texterna. Och det krävs bara att skivförsäljningen minskar med 5-10 procent för att skivan ska försvinna. Då blir det nämligen inte ekonomiskt värt att driva skivbutiker. De stora skivbolagen börjar också inse detta. CD-skivan är ett väldigt opraktiskt medium, säger Alexander Bard.
Tidigare i år provade Bodies Without Organs att involvera sina lyssnare i skapandet av musiken. På bandets hemsida fanns a cappella-versioner av deras låtar för nedladdningen. Därefter fick driftiga lyssnare själva komponera musiken. De bästa låtarna lades ut på I-Tunes för försäljning. Intäkterna delade trion lika med den person som skapat musiken.
Jag kan berätta att inte alla grejor var bra. Mycket var tröttsamt, fantasilöst skräp. Men det finns även talang bland våra lyssnare. Man måste bara lära sig att sortera bort skiten, säger Alexander Bard.

Mer läsning

Annons