Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charlie Norman har avlidit

Annons
Han var Sveriges egen boogiewoogiekung, en jazzmusiker med extremt stark folklig förankring. Natten till fredagen avled Charlie Norman, efter en längre tids sjukdom. Han blev 84 år gammal.

Charlie Norman föddes som Karl Erik Albert Norman 1920 i Ludvika. Han kallades ibland ömsint för Papa Piano, för att han representerade urpianisten - han var både pianisternas och pianots pappa. Många är de som har inspirerats av hans personliga och lättsamma stil. En av dem som har haft Charlie Norman som idol och förebild är Robert Wells.

Charlie Norman började spela på sin storasysters piano och var redan vid 15 års ålder så driven att han kunde försörja sig på spelandet. Han gjorde sin solodebut 1942 och debuterade i tv fem år senare, i ett program där han spelade med Edith Piaf. Under 1950-talet hade han det egna radioprogrammet "Charlie Norman show".

Hans trio, med Roffe Berg och Hasse Burman, deltog 1963 i den svenska uttagningen till Melodifestivalen med låten "Storstadsmelodi". Senare spelade han tillsammans med Ronnie Gardiner och sonen Lenny. Han gjorde också många bejublade konserter tillsammans med Alice Babs på äldre dagar. (PM)

Mer läsning

Annons