Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmigt om anarkistisk trio

/

Filmstaden: Loranga Masarin & Dartanjang
Regi: Igor Veyshtaginn
Svenska röster: Gösta Ekman, Dan Ekborg Ludvig Dietmann, Johan Ulveson med flera

Annons
Betyg: 3

Barbro Lindgrens sagor fick jag aldrig upplästa för mig, fast jag var i lämplig ålder då böckerna kom ut 1969-70. Kanske var de för utflippade för mina föräldrars smak, för den här trion gör verkligen precis vad som faller dem in.
Loranga, Masarin och Dartanjang är pappan, sonen och farfadern som lever ett liv utanför samhället. Pappa Loranga arbetsvägrar och Masarin går inte i skolan. Han är hemma för att Loranga ska ha någon att leka med på dagarna. Farfar Dartanjang lallar omkring på gränsen till schizofren, då han uppger sig för att vara allt från läkare och målare till rörmokare. Sällan är hans självpåtagna yrkesutövningar framgångsrika.
Och inte en enda mamma syns till. Då blir det stökigt, man sover på golvet, gör simbassäng av garaget och äter bullar till frukost och glass till lunch. En otyglad tillvaro, som förstås är fullständigt omöjlig i verkligheten.
Gösta Ekman ger gubbgnällig röst åt Dartanjang och Dan Ekborg bullrar på som den sorglöse Loranga. Tioårige Ludvig Dietmann, som gör Masarin, låter ungefär som barn brukar göra.
Ulf Starks manus följer böckerna väl, förutom att han lagt till en allätande giraff och ett gäng tigrar som bosätter sig i ladugården. Onödigt tycker jag, för trions vardag är så pass vrickad att det inte behövs låtsasdjur också.
Men man har småkul under den knappa timmen filmen pågår, bland annat för att det inte bara är barn som önskar mer kaos i tillvaron. Och om resultatet skulle bli så här pass charmigt så skulle jag också sluta jobba och spela bandy med kanelbullar hela dagarna.

Filmatiseringen av Barbro Lindgrens böcker om Loranga, Masarin & Dartanjang har blivit en smårolig och charmig barnfilm.
Foto: SF

Mer läsning

Annons