Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chesty Morgan tar hand om de gamla hittarna

Annons
Chesty Morgan från Stockholm är musikletare på ständig jakt efter europeisk populärmusik från förr. I dagarna släppte bandet sitt andra album "Musik!" och i kväll den 2 september uppträder de på Sergels torg i Stockholm.


Stockholmsbandet Chesty Morgan har funnits i 15 år och spelar en blandning av tango, rysk schlager, kabaret och mambo med fokus på hits från gamla tider. De har länge varit aktiva på Stockholms scener och bland medlemmarna finns kända namn som Johnny Essing från Bob Hund och Per Sunding från Eggstone. Den 2 september spelar de på kulturfestivalen "Under konstruktion 05" i Stockholm. I dagarna släppte bandet också sitt flerspråkiga album "Musik!", deras första på snart ett decennium.

- Det känns förbannat skönt att det har blivit av, det är som en lättnad. Man har ju misströstat mellan varven och tänkt att det här kan inte funka. Men nu är vi där, säger sångerskan Maya de Vesque.

Bandet har genomlevt en dramatisk tid de senaste åren - deras kapellmästare och bandledare omkom i en olycka för fem år sedan, barn har kommit till världen och det har också varit en del skivbolagstrassel - bland mycket annat. Maya de Vesque beskriver det som att de spelat sig igenom sina upplevelser. Nu vill de fortsätta spela och möta ny publik.

Inspirationen till sin musik hittar de på gamla vinylskivor och stenkakor som de totalt tolv musikletarna i bandet lägger ner mycket möda på att hitta. Musiken de tolkar är nämligen inte lätt att få tag på - varken i skivaffärerna eller på internet. Dessutom gör de något som få andra band gör i dag, de blandar flera språk. På albumet hörs förutom svenska, bland annat franska, spanska, ryska och engelska.

-  Många tror att man måste sjunga på engelska eller svenska för att folk ska förstå. Jag tror inte att förståelsen ligger i det utan att språk har en större förståelse. Jag är dansare från början och dans är också ett språk, fast utan ord. Är man van att jobba med ett sådant språk, blir inte texten viktig utan det stora uttrycket. Sedan tycker jag att det är viktigt att inte översätta hur som helst. En stor del av musiken ligger ju i hur orden klingar.

Chesty Morgan väljer oftast att ta sig an annan musik än den angloamerikanska, just för att det redan är ett så välutforskat område. Dock med ett undantag. På "Musik!" har de gjort en cover på Brian Wilsons "God only knows".

- Frågan gick till Per Sunding: om du får göra en ny låt, vilken skulle du vilja göra då? Och då kom han med förslaget och tyckte att det var en typisk Chesty-låt. Och orkestern gick i gång på det. Det är ju egentligen inte en typisk Chesty-låt, men undantagen bekräftar regeln.

Vad händer för er framöver?

- Vi håller på och snickrar på en turné ute i landet. Det jobbar vi hårt på och det är vad vi har tänkt få till under hösten. (PM)

Mer läsning

Annons