Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Björkman tror inte på vinst

Christer Björkman och Sverige laddar för finalen i Kiev i morgon. Men han tror inte på vinst för Sverige. — Nej, vi vinner inte. Men Martin hamnar absolut på topp tio.

Annons
I morgon gäller det för Martin Stenmarcks bidrag Las Vegas i Kiev.
Sveriges ära som schlagernation står åter på spel.
Men när ST träffar Christer Björkman i samband med en schlagershow på Hotell Södra berget i början av maj tror han inte på seger. Han borde veta vad han pratar om som Sveriges expert nummer 1.
Nej, vi vinner inte. Men Martin hamnar absolut på topp tio och då skulle vi slippa kvala till ESC 2006. Han är en skicklig artist med ett snyggt nummer. Dessutom sjunger han asbra, säger Christer.
Christer Björkmans - liksom de flesta experters - favorit i Eurovisionsschlagern är Greklands bidrag My number one, som framförs av Helena Paparizou.
Det är en klockren schlagerlåt med etnisk melankoli som även är en modern poplåt. Jag tror att det skulle vara bra för hela tävlingen om Grekland vann i år. Det har de aldrig gjort tidigare.
Christer blev Melodifestivalens artistansvarige 2002. Året därpå blev han också tävlingsansvarig. Han skapade upplägget med flera deltävlingar runt om i landet och har gjort den svenska uttagningen het igen.
Fler artister och låtskrivare än någonsin vill vara med - och aldrig har Melodifestivalen haft så många tv-tittare som under de senaste åren.
Jag tror det beror på två saker. Fler musikstilar har fått ta plats bland bidragen och tittarna har fått en relation till låtarna innan de möts i finalen i Globen.
Christer Björkman är stolt över sitt livsverk. I schlagersammanhang kommer han för alltid att bli ihågkommen för två saker: Segern i Melodifestivalen 1992 med Imorgon är en annan dag - och att han gjorde Melodifestivalen populärt igen.
Jag är självklart väldigt stolt över vad festivalen har blivit. Jag tog tag i ett projekt som inte många brydde sig om, varken artister, låtskrivare eller media. Och tittarsiffrorna var långt ifrån vad de är idag.
Han summerar Melodifestivalen 2005 så här:
Det var en väldigt hög lägstanivå i år, med jämn och bra bredd. Topparna var en aning bättre förra året och vinnaren är inte lika stor i år. Nanne har tagit Lena Ph:s plats. Men fyra miljoner tittade ändå.
Succé igen, alltså. Men efter Melodifestivalen 2006 slutar Christer Björkman som artistansvarig. Det har ingenting att göra med den kritik som riktats mot honom under det senaste året. Den gick ut på att han tog med artister i festivalen som är hans egna vänner och samarbetspartners. Men Christer Björkman menar att det inte är orsaken.
Nej, den här tävlingen bygger på utveckling. Nu är det dags att någon annan tar över. Men jag kommer att finnas kvar i Melodifestivalens organisation.
Utöver flera månaders arbete med att planera Melodifestivalen deltar Christer Björkman på en mängd schlagerjippon - som på Södra berget.
Tillsammans med Rickard Herrey har han gjort hundratals spelningar med nostalgisuccén, Rätt Låt Vann, Den stora schlagerfesten och mycket annat i samma koncept.
Ärligt talat, Christer. Blir du aldrig less på schlager?
Jo, det blir jag, erkänner han, men tillägger snabbt:
Oftast känns det fantastiskt, som nu när det är dags för Europafinal. Även sådana här schlagertillställningar är roliga. Publiken kan låtarna och det blir alltid bra stämning.

Mer läsning

Annons