Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Clintan" knockade Oscarjuryn

Efter 50 år i filmbranschen är Clint Eastwood fortfarande kungen av Hollywood. Hans boxningsdrama Million dollar baby tog hem fyra av de mest prestigefulla priserna på den 77:e Oscargalan. Själva galan var dock en blek tillställning där de svenska triumferna uteblev.

Annons
Eastwood hade sällskap av sin 96-åriga mor, som även såg honom ta emot regipriset 1993 för De skoningslösa. Den snart 75-årige regissören fick hämta priserna för bästa film och bästa regi och var märkbart rörd över uppmärksamheten.
Jag har bara sådan tur som fortfarande får arbeta. Men jag har kollat in Sidney Lumet, som är 80 och då tänker jag \"jag är ju bara en yngling\". Jag har massor kvar att göra. Så tack så mycket.
Blott 31-åriga Hilary Swank fick sin andra Oscar i karriären, sex år efter Boys don\'t cry. I Million dollar baby spelar hon en kvinnlig boxare med fattig bakgrund som övertalar en framgångsrik tränare att göra henne till stjärna.
Jag vet inte vad jag har gjort i mitt liv för att förtjäna detta. Jag är bara en flicka från en trailerpark som hade en dröm. Tack Clint, för att jag fick följa med på den här resan, sade en samlad men tårögd Swank.
Morgan Freeman tog hem Million dollar babys fjärde pris för sin biroll i filmen.
I början av kvällen såg det dock ut som att Martin Scorsese skulle bli galans kung. Hans Aviator plockade hem pris efter pris i de mindre kategorierna, inklusive en birolls-Oscar till Cate Blanchett för hennes porträtt av Katharine Hepburn. Scorsese har nominerats till priset för bästa regi sex gånger utan att vinna, men akademin valde att inte göra som seden bjuder och dela ut en Oscar för lång och trogen tjänst.
Kvällens mest väntade pristagare var Jamie Foxx för hans kusligt porträttlika insats som Ray Charles i Ray. Han stod för galans enda riktigt känslosamma tal, där han tackade Ray Charles, Sidney Poitier och sin mormor.
Hon var min första skådespelarcoach. Hon sa \"sträck på dig, spela att du har något vett i huvudet\", hon ville uppfostra mig till att bli en Söderns gentleman. Hon pratar fortfarande med mig i mina drömmar och jag ser fram emot att gå och lägga mig ikväll, för vi har mycket att tala om.
Kay Pollak fick gå hem tomhänt från galan. Statyetten för bästa film på ett främmande språk gick till favorittippade Gråta med ett leende, spanjoren Alejandro Amenabars drama om en totalförlamad man som vill få tillåtelse att dö.
33-årige Amenabar tackade Ramon Sampredo, vars liv ligger till grund för filmen.
- En man som trots sin längtan efter döden spred så mycket liv omkring sig. Så en del av det här priset tillhör honom, var han än är.
Kay Pollak var dock samlad efter galan och uttryckte inte särskilt stor besvikelse över nederlaget:
- Jag har fått ut så mycket ändå av de här dagarna, sade han till Aftonbladet. Det är en fantastiskt fint ordnad fest här. Och jag sa till Carin att nu ska vi hem och slipa knivarna, nu ska vi göra en ännu bättre film så vi kommer hit.
Inte heller det andra svenskhoppet, ljudklipparen och smålänningen Paul Ottosson, tog hem något pris. De svenskar som kom närmast ett erkännande på årets gala var Ingrid Bergman, som visades i ett av kvällens alla nostalgiska filmklipp, och ljudteknikern Per Hallberg, som tackades av pristagarna i ljudmixningskategorin.
I vanlig ordning flödade Kodak Theatre över av tjusiga filmstjärnor i eleganta klänningar, men producenten Gil Cates strävan att göra galan så effektiv som möjligt tog till viss del udden av hela arrangemanget. De mindre prestigefulla priserna revs snabbt av ute i auditoriet och pristagarna hade 30 sekunder på sig att hålla tal. Den korta tiden verkade allra mest plågsam för den blyge men omhuldade manusförfattaren Charlie Kaufmann som fick pris för den egensinniga Eternal sunshine of the spotless mind - han blev nästintill paralyserad av det tickande räkneverket.
Andra lyckades bättre med sin halvminut. Robert Richardson, fotografen bakom Aviator, använde sin tid till att tacka vårdpersonalen som tar hand om hans sjuka mamma, kompositören Jorge Drexler sjöng några strofer ur sin vinnande låt och hederspristagaren Sidney Lumet tackade rätt och slätt filmen.
Det bjöds inte heller på några kontroversiella uttalanden a la Michael Moore eller Marlon Brando. Med undantag för nye programledaren Chris Rocks inledande monolog - där han dissade Jude Law och menade att om president Bush jobbade på Gap skulle han ha fått sparken för länge sedan - var det mest trevligt och tillrättalagt. Akademins ordförande Frank Pierson skickade en hälsning till de amerikanska soldater som befinner sig i Irak.
Beyoncé Knowles blev kvällens kameleont när hon framförde tre av bidragen som nominerats till årets filmlåt, från franskt körverk till Lloyd Webber-dramatik och smäktande Disneyballad. Antonio Banderas visade på oväntade talanger genom att sjunga den vinnande låten Al otro lado del rio ur Dagbok från en motorcykel. (PM)

ÅRETS OSCARSVINNARE:

Bästa film: Million dollar baby.
Bästa regi:Clint Eastwood - Million dollar baby.
Bästa originalmanus: Eternal sunshine of the spotless mind.
Bästa manus efter förlaga: Sideways.
Bästa kvinnliga huvudroll: Hilary Swank - Million dollar baby.
Bästa manliga huvudroll: Jamie Foxx - Ray.
Bästa kvinnliga biroll: Cate Blanchett - Aviator.
Bästa manliga biroll: Morgan Freeman - Million dollar baby.
Bästa animerade film: Superhjältarna.
Bästa utländska film: Gråta med ett leende (Spanien).
Bästa foto: Aviator.
Bästa scenografi: Aviator.
Bästa filmmusik: Jan A P Kaczmarek - Finding Neverland.
Bästa filmlåt: Al otro lado del rio - Dagbok från en motorcykel.
Bästa make-up: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv.
Heders-Oscar: Sidney Lumet.

Mer läsning

Annons