Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cocorosie låter intuitionen styra

Annons
Cocorosie gör musik som irriterar lika mycket som den lockar. Snart släpper den amerikanska duon sitt andra album "Noah´s ark".

-  Vi låter vår musik hända oss och vi gör vårt bästa för att följa med. Men ofta är det en överraskning för oss, säger Sierra Casady.


En av de senaste årets mest intressanta musikakter är den amerikanska syskonduon Cocorosie. Förra året släppte de sin hyllade debutplatta "La maison de mon rêve" med musik som är lika vacker som störande. Den 12 september, kommer deras andra album "Noah´s ark".

Storasyster Sierra Casady svarar i telefon i New York. Tvärs över Atlanten färdas ljuden utanför hennes fönster; någon som sågar ute på gården, en skriande polissiren. Det för osökt tankarna till duons säregna musik där skruvade samplingar och gutturala röster som verkar hämtade från en annan tid och plats, försöker samsas med sprött gitarrkomp. En detaljrik bild där man hela tiden upptäcker nya saker.

- Vi underordnade oss stunden, och inspelningsprocessen blev ett sätt att dokumentera ögonblicket. Det innebar att vi införlivade allting i rummet som percussioninstrument på skivan. Allt som hände naturligt, oavsett om det var regn eller att någon knackade på dörren eller gick i trappen, säger Sierra Casady om Cocorosies första album.

Historien om hur systrarna som inte hade någon kontakt under många år och i vuxen ålder fann sin gemensamma kreativa källa i storasysterns lägenhet i Paris, har redan berättats många gånger. Systrarna själva har låtit antyda att de är ganska trötta på den skapade, romantiserade bilden av sig själva. Samtidigt späder Sierra Casady på den lätt fantastiska bilden, om det är medvetet eller omedvetet går inte att avgöra.

När hon talar om sin och systerns musik och gemensamma skaparprocess är det som att lyssna till en nyfrälst. Hon talar om hänryckning och andliga upplevelser. Om låtskrivarprocessen och skapandet som ett mysterium som bara händer. Innan deras återförening häromåret ägnade sig Sierra Casady åt klassisk opera i många år. Men det var inte förrän hon återförenades med systern som allting lossnade.

- Det låter dumt, men jag har sjungit länge och har aldrig känt mig fri i mig själv förrän nu. Att vi träffades befriade mig, jag blev tillgänglig för mig själv på ett sätt som jag aldrig varit tidigare. Jag har aldrig kunnat skriva musik som har varit representativ för mig själv och mina känslor förut. Jag hatade att skriva musik och att skapa. Med Bianca kunde jag låta bli att vara självmedveten. Det känns som om jag har suttit i fängelse, separerad från mig själv. Och nu är det så häftigt att äntligen komma ut ur fängelset. Och det är bara så konstigt att det hände samma dag som Bianca klev in genom min dörr, säger hon.

Det nya albumet "Noah´s ark" är en lika märklig kombination av skönhet och skavsår som debuten. Sierra och Bianca Casady missar aldrig ett tillfälle att fresta på lyssnarens tålamod med lite för många samplingar av jamande katter eller gnäggande hästar, men håller dem samtidigt kvar med melodier som suddar ut gränsen mellan då och nu. Sierra Casady beskriver skivan som en rad kapitel som både hör ihop och står i konflikt med varandra i "ett vackert kollage".

- Vårt musikskapande har blivit en enslig process. Det känns som att man är ensam, vi blir bokstavligt talat en och samma kraft. Vi tänker samma sak, vi behöver inte prata så mycket när vi kommunicerar, vi stämmer av varandra. Det är bisarrt.

I likhet med Biancas pojkvän, folkpoparen Devendra Banhart, och Antony i Antony & The Johnsons (som båda gästar den nya skivan) är det systrarna Casadys egendomliga röster som står i centrum. Sierras fylliga operavibrato möter Biancas skevt skorrande röst i texter som ibland bygger på Biancas dikter, ibland på improvisation. Sierra Casady funderar en stund innan hon berättar vad hon anser att en riktigt bra text bör innehålla.

- Jag antar att ärlighet är viktigt. Som ett barns rena och oskyldiga röst. En som inte nödvändigtvis är naiv, men inte heller självmedveten i sättet de berättar en historia. Barn berättar båda sidor, både det ljusa och det mörka i allting. De kan inte låta bli att avslöja de brutala och ärliga sidorna av livet som vi som vuxna kanske väljer att gömma, säger Sierra Casady.

Att börja göra musik tillsammans efter så många år ifrån varandra, verkar ha betytt mycket för systrarna Casady. Sierra utrycker förvåning över att det funkar så bra som det gör.

- Vi har ett väldigt stressigt jobb med turnerande och sådant. Det har varit en utmaning att hålla sig balanserad och visst tar vi ut det på varandra. Vi har olika faser, där vi står varandra jättenära ibland och har haft det svårt ibland. Men musiken har alltid funnits kvar. (PM)


Fakta Cocorosie:

Medlemmar: Systrarna Sierra Casady, 25 år, och Bianca Casady, 23 år.

Diskografi: "La maison de mon rêve" (2004).

Aktuella: Med nya albumet "Noah´s ark" som släpps den 12 september. I början av november kommer de till Sverige för tre spelningar i Stockholm (Södra Teatern), Göteborg (Stenhammarsalen) och Malmö (KB).

Mer läsning

Annons