Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coldplay vill bli nya U2

Coldplay
X & Y
EMI

Annons
betyg: 4

Vilken omänsklig press det måste ha varit att veta att detta är plattan som räddar eller stjälper ett helt företag. Enligt ryktet är ju precis det vad Chris Martin och de övriga i Coldplay fick höra från skivbolaget EMI. Säljer X & Y så kör vi vidare, annars kan alla gå och stämpla på måndag.
Så därför är det inte konstigt att Coldplay satsar hårt på att bli framtidens U2.
Mycket känslor, mycket storslagenhet, mycket stråkar, körer, ekande pianon, The Edge-gitarrer, mycket ... allt.
Varenda låt är varsamt stöpt i allmängiltig och välkänd form, som ska nå så många som möjligt. Inte stöta bort nån. Alla ska vara med: O.C.-publiken, Tracks-lyssnarna, musiknördarna, halvhippa recensenter - och våra mammor.
Men jag gillar det ändå.
Coldplay kommer på nåt odefinierbart sätt undan med att köra enligt standardiserat stadionrock-formulär 1A. Mycket beror på Chris Martins nasala och melankoliska röst, som talar till många miljoner fler själar än min.
Att de dessutom verkar sakna divalater och engagerar sig i att skapa en rättvisare fördelning av jordens resurser tycker inte jag är något negativt, även om det inte är speciellt "ROCK". Extrapoäng blir det också för att de bygger låten Talk på melodislingan i Kraftwerks vackraste sång Computer love.
Så Coldplay lyckas. Igen. Jag vet inte vem som ska gratuleras mest. Vi lyssnare, Coldplay själva eller EMI. Förmodligen allihop.

Mer läsning

Annons