Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Craig David vill ha stabilitet

Annons
Från hipp two step-garage till mjuk soul med vuxentema. På nya albumet "The story goes" satsar Craig David på allvarligare texter.

- Jag försökte bara vara lite mer ärlig, säger han.


Det är fem år sedan som den brittiska r&b-stjärnan Craig David slog igenom med sitt garageinspirerade debutalbum "Born to do it". Albumet gick rakt in på Englandslistans första plats och blev etta även här i Sverige. Då var han 19 år, surfade glatt på framgångsvågen och kuskade världen runt utan någon fast punkt annat än pojkrummet hemma hos mamma Southampton. Craig David 2005 är 24 år och vill hellre framhålla eftertänksamhet och ärlighet än party all night long. Nyligen släppte han sitt tredje album "The story goes".

- Jag har verkligen gjort en hel del soulsearching under de senaste åren. Nu är jag mer säker på vem jag är och det känns mer bekvämt att prata om saker som jag inte ville prata om förut. Jag försökte bara vara lite mer ärlig. I stället för att prata i tredje person så handlar det direkt om mig. Det var en risk, men man måste ha självförtroende nog att göra det, säger han.

"The story goes" är rakt igenom soft soul. Detta introducerades redan på förra albumet "Slicker than your average" som åtminstone inte hos de svenska kritikerna blev samma omedelbara framgång som debuten. De tidigare twostep-takterna har slipats bort till förmån för ett mjukare sound, medan texterna till stor del kretsar kring olycklig kärlek. Viktigast för honom är dock låten "Johnny" som handlar om hans erfarenheter av mobbning.

- Egentligen ville jag prata om det på den första skivan, men då låg det så nära i tiden. Jag var 14-15 när jag blev mobbad och var 17-18 när jag skrev låtarna till skivan. Men jag vill inte predika utan vill bara säga att jag varit med om det och jag vet hur det känns. Det är så många som upplever det här varenda dag.

Genombrottet för fem år sedan ledde till att den då 19-årige Craig David fick uppleva hur det är att stå på den absoluta toppen. Hans skivor sålde som smör, han njöt av livet och reste över hela världen. De senaste åren beskriver han som mer "normala".

- Efter ett tag börjar man leta efter stabilitet. Att jag nu har ett hem och slipper bo på hotell betyder mycket. Det är en sorts säkerhet, att veta vem man är. Man vet aldrig vad som händer i musikindustrin och om folk kommer att köpa skivan eller inte. Så vad som än händer kommer jag att ha kontakt med verkligheten.

Nästa år planerar Craig David att ge sig ut på en världsturné som sträcker sig över Europa, Sydostasien och USA. Han ser fram emot att uppträda igen.

- Man kan uttrycka sig på ett helt annat sätt på scenen, man kan förmedla en helt annan energi än i studion. Jag kan inte få nog när jag ser att publiken sjunger med i en låt jag skrivit, det är den ultimata tillfredsställelsen. (PM)

Mer läsning

Annons