Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cruisa lugnt, Cruise

Annons
Biograferna tjänar pengar på popcorn, inte på film. Biljettpengarna går nästan raka spåret från din plånbok till Tom Cruises. Den som faktiskt hyr lokalen, sköter projektorn och städar salongen hankar sig fram medan storstjärnornas löner är ofantligt höga.
Få har stannat upp och frågat sig varför enskilda filmskådespelare ska tjäna såna fantasibelopp. Tills nu.
Piratkopieringen av filmer har fått de stora bolagen att fundera över sina inkomster och utgifter, däribland storstjärnornas löner. Att en film med \"ett namn\" inte längre är en säker kassako är ett annat skäl. Tom Hanks drog till exempel inte in så mycket pengar med Ladykillers och The terminal som finansiärerna hade tänkt.
Den kanske största filmstjärnan av alla, Tom Cruise, gör just nu omedvetet sitt för att påskynda ifrågasättandet av de stora namnen. Under marknadsföringskampanjen för The war of the worlds kelar Cruise så intensivt med sin nya flickvän Katie Holmes att fokus nästan helt försvinner från filmen och dess regissör Steven Spielberg.
Cruise propagerar dessutom ivrigare än någonsin för sin kära scientologi och tar tillfället i akt att avfärda psykofarmaka som nonsens. Cruise och hans sektkompisar botar med vitaminer, minsann.
Rykten gör gällande att det har gått så långt att filmbolaget Paramount överväger att blåsa av sin satsning på Mission impossible 3 eftersom proceduren med att marknadsföra en film med Tom Cruise i huvudrollen ser ut att bli just ett omöjligt uppdrag under den närmaste tiden.
Vem vill låta en gubbsjuk tokfrans utan hämningar representera ett miljonprojekt?
Det här är jättebra och leder förhoppningsvis till att de stora pengarna sprids till fler filmmakare och skådespelare. Och tänk så fint om biograferna skulle få mer muskler (pengar) till satsningar som kan locka publiken från datorerna till salongerna.
Om det krävs en Tom Cruise på knä med knuten näve i någon slags yes-gest framför Oprah Winfrey, en Tom Cruise som hoppar i soffan i samma pratshow, en Tom Cruise som är så pinsam att han får stackars vanliga människor att rodna å hans vägnar, så okej då.
Om det leder till en hälsosam omfördelning av fantasigagerna i Hollywood så tar jag det. Men då ska det verkligen ge resultat också. Jag vill inte ha lyssnat på skådespelarens genanta nonsensprat om förhållanden hos Oprah i onödan.

Mer läsning

Annons