Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag Vag är revolutionens dansband

/
  • Stig Vig och de andra i Dag Vag ville visa att man kan göra revolution, men ha kul ändå.

Sveriges, kanske världens, enda transkontinentala rockreggaeband är åter ute på vägarna.
Det handlar förstås om Dag Vag, som i år är mer aktiva än på många år. Nu väntar dvd- och skivinspelning och ett bidrag till nästa års melodifestival.

Annons
Dag Vag är bandet som aldrig riktigt har försvunnit sedan de startade 1978. Visserligen har bandet lagt ner två gånger, men båda gångerna samlade de sig efter några års uppehåll, och fortsatte spela sin säregna rotrock, med drag av punk, reggae, pop, afro och en hel del annat.
Nu var det länge sedan de toppade några listor, senast var det 1992 med låten Du får aldrig nog. Men de håller på ändå och gör en handfull framträdanden per år.
I år blir det dock fler spelningar än på länge. Hittills har de spelat på bland annat Göteborgskalaset, Mosebacke i Stockholm och på filmfestivalen i Båstad. Några spelningar till är inbokade efter dagens framträdande på reggaefestivalen i Uppsala, och tanken är att de ska spela under lönehelger i höst.
Varför har det blivit så mycket nu?
En bra fråga. Jag vet inte ... men det har känts sedan i fjol att intresset för bandet har ökat utifrån, fler vill boka oss, säger Stig Vig, frontman i Dag Vag.
Men det har inte blivit så många konserter i Norrland.
Vi vill gärna spela mer i Norrland, men vi måste ju få förfrågningar också. Fast vi var på Trästock i Skellefteå. Det var skitkul, inte minst för att det är en gratisfestival utan åldersgräns. Längst fram hade vi ett gäng på 70-80 femtonåringar, som kunde alla låtar.
När ni spelade på Mosebacke såg jag två killar som filmade. Är det nåt som kommer att användas framöver?
Ja, vi har börjat helt förutsättningslöst. Dvd:n är tänkt att vara en blandning av gammalt och modernt. Svt-material, nytt material ... ja lite av varje.
Jag tycker ni låter rockigare nu än på länge. Det påminner lite om er första platta.
Det är medvetet, vi vill låta flummigare. Jag gillar vår första platta bäst, den är lite mysko.
Kommer nya låtarna hamna på någon skiva?
Ja, vi har en sju-åtta låtar. Vi har redan spelat in två låtar som vi inte spelar live, eftersom vi ska skicka in en av låtarna till melodifestivalen.
Är det sant?!
Mmm. Den är mycket poppigare och har en jävligt kul textmässig "hook". Det är väl ganska liten chans att vi kommer med, men vi tänkte göra ett försök i alla fall. Det är ju trots allt ganska stort.
Om ni kommer med lär ni väl få höra att ni sviker era proggideal.
Det där är så jävla fånigt. Ett av våra motton har alltid varit att blanda högt och lågt. Popitop till exempel. Att vi kan jobba med Thore Skogman, men också skriva en låt som Fattiga och rika. Och vi har aldrig sett oss som ett proggband. Vi ville visa att man kan göra revolution, men ha kul ändå. Vi ska vara revolutionens dansband, haha!
I eftermiddag spelar Dag Vag på Uppsala reggaefestival, tillsammans med legendariska reggaeband som Steel Pulse och nya stjärnor som Anthony B.
Synd att ni inte spelade på Storsjöyran, där hade ni passat riktigt bra.
Vi ville spela där i fjol, men det fick vi inte. Lite konstigt, jag är ju med i Jämtlands regering.
Ursäkta? Som vad då?
Tunggungsminister!
Denna ärorika post har man på livstid. Men det var nära att det nån alldeles för tidigt fick ta över uppdraget. Stig Vig hade ett medfött njurfel, som förvärrades i början av 2000.
Jag höll på att kola vippen, men sen fick jag en njure 2003.
Och nu mår du bra igen?
Njuren mår bra i alla fall. Det är mycket mediciner, och det händer konstiga saker. En av mina mediciner förhindrar avstötning, men är skadlig för njurarna.
Ajdå. Hur länge kan man ha en ny njure?
Det finns inga garantier. Den kan sluta funka imorgon. Men jag träffade en kille som haft sin i 23 år, annars är det längsta jag hört 15 år.
Låt oss hoppas på att Stig Vig slår nytt världsrekord för hur länge en transplanterad njure kan fungera. Främst för hans egen del förstås, men även för alla fans, som då kan fortsätta njuta av Dag Vag så länge som möjligt.

Fakta/Dag Vag
Medlemmar: Stig Vig, Tage Dirty, Zilverzurfarn, Beno Zeno
Album: Dag Vag (1979), Scenbuddism (1979), Palsternacka (1980), 7 lyckliga elefanter (1982), Almanacka (1983), Helq (1989), Hallelujah! (1992)
Samlingsalbum: Åttatreåtta (1988), Singelbaren (1992), En gång till! (1996)
(Alla skivor utom Åttatreåtta är utgångna, men planer finns att ge ut dem på nytt. Det lär dock inte bli av i år, enligt Stig Vig.)

Spelningar (fler tillkommer)
13/ 8 Uppsala Reggaefestival
26/8 Västerås
27/8 Åkersberga
30/9 Söderhamn

Mer läsning

Annons