Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag Vag firar 30-årsjubileum hela året

/
  • Dag Vag är tillbaka i Sundsvall. Imorgon spelar bandet på Railway Saloon, sedan foortsätter resan norrut till Umeå och Skellefteå. Bandet består av Stig Vig, Beno Zeno, Teka Pukk och Tage Z Dirty.Foto: Per Odeltorp

Under tre decennier har kultbandet Dag Vag existerat. Det ska firas rejält under 2008, med förmodad höjdpunkt på Mosebacke Terrass i Stockholm i sommar. Samtliga medlemmar som spelat i bandet kommer då att stå på scen. Vårturnén är dock redan igång, och i morgon spelar bandet på Railway Saloon i Sundsvall.

Annons
I över 30 år har Dag Vag framfört sin musikaliska brygd, även benämnd transkontinental rockreggae. Dagens sättning har dock bara spelat ihop i några månader. I fjol, efter en bejublad spelning på Akkurat i Stockholm, tackade Zilverzurfarn för sig, efter att ha ingått i bandet ända sedan starten. Ny gitarrist är den betydligt yngre Teka Pukk.
Bandets frontman Stig Vig berättar anledningen till medlemsbytet:
\"Zurfarn\" hamnade i Portugal igen, och då blev det för krångligt att han skulle vara kvar i bandet.
Vem är Teka Pukk?
Han är från Tibet. Eller hans släktträd är från Tibet.
Jaha ... Men hur fick ni tag på honom?
Vi testade flera gitarrister, dels som vi kände till själva, men även såna vi fått förslag på från folk. Nikke Ström (från Nationalteatern) tipsade oss om Teka Pukk, och han var klockren på alla sätt och vis. Vi är väldigt nöjda. Men det tar ett tag innan upplagan sätter sig live både för oss och honom.
Jag såg på er hemsida att ni kör en ny låt på turnén Stierna stierna. Innebär det att en ny platta är på gång?
Nja, Stierna stierna är en Fogerty-cover. Den heter Sugar sugar, och kommer från hans förrförra skiva. Jag gillar den skarpt, och skrev en svensk text. Vi har kört den två gånger, men kommer inte spela den mer i vår. Vi måste repa in den bättre, just nu är den rena slarvsyltan.
Åter till frågan är en ny skiva på gång?
Det finns nytt material, men som inte är helt färdigt. Det finns inga konkreta planer ännu, i och med att \"Zurfarn\" slutade.
Hur går det med de omtalade återutgivningarna av era gamla skivor?
Det är en liten pusselbit kvar att lösa, men det är segt på vissa håll. Men om det går till sig är det bara att tuta och köra.
Ingen liveplatta i sikte?
Vi spelade in på Akkurat, men det var tekniska problem på inspelningen; \"Zurfarns\" gitarr och sång hördes inte. Fast vi har en bra från Mosebacke 2005, och ska spela in mer i sommar.
En live-DVD då? Det måste ju finnas mycket inspelat från tv.
Det är för dyrt, att licensiera från tv kostar skjortan alltså.
I sommar fyller ni 30 år. Hur ska det uppmärksammas?
Vi har redan fyllt 30, den 21 april 1978 gjorde vi vår första spelning. Så det blir 30-årsjubileum hela året. Framför allt en stor spelning på Mosebacke Terrass den 20 augusti, med alla som varit med i Dag Vag.
Hur många är det egentligen?
Nio stycken, men en är tyvärr död. Men Bumpaberra, Kopp Te, Per Cussion och de andra kommer. Och kanske körtjejerna Feskeböxa.
I fjol spelade ni en hel del live, jag gissar att det blir en hel del konserter i år också.
Ja, vi har ett 20-tal inbokade i sommar, bland annat Kirunafestivalen, Liseberg och en festival i Mariestad. Vi gjorde 46 spelningar förra året, så målet i år är 50, hehe.
Vad tror du om spelningen i Sundsvall?
Railway saloon är ett nytt ställe för oss, men det brukar vara bra i Sundsvall, så vi har hopp om att det kommer bli en bra kväll för alla inblandade.

Mer läsning

Annons