Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagbok från en motorcykel

Annons
Året är 1952 och vännerna Alberto Granado och Ernesto Guevara de la Serna, senare känd som Che Guevara, bestämmer sig för att resa genom Sydamerika på motorcykel. Ernesto, spelad av Gael García Bernal, utbildar sig till läkare och ska arbeta på en spetälskekoloni i Peru. På vägen upplever kamraterna sin kontinent klass för klass, land för land och öde för öde. När de når sitt mål kommer de att ha förändrats.
Dagbok från en motorcykel är i ett avseende en typisk road movie, där varje stopp på vägen skulle kunna vara ett avsnitt i en tv-serie. Men med sin dröjande ton är den också något helt annat. Stillsamt bygger regissören Walter Salles upp en till synes poänglös reseberättelse till något väldigt speciellt: nästan helt utan att använda politiskt laddad dialog lyckas han berätta hur en ung Che Guevara lade grunden till sin övertygelse.
Med sina vackra bilder från vidunderliga miljöer är Dagbok från en motorcykel en fantastisk bildberättelse. Skådespelarnas charm och humor gör den också varm och underhållande. Men mer än något annat är filmen en talande beskrivning av vår världsordning, sedd ur en kontinents perspektiv.

Mer läsning

Annons