Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för årets drakfest

/
  • Drakbåtsrodden är populär. 37 lag är anmälda i år.

Nu startar årets Drakfestival.

Det blir underhållning, tävlingar och fest i fyra dagar.

– Det blir en folkfest, säger festivalgeneralen Micke Hammar.

Annons

För 22:a gången är det dags för Drakfestivalen. Den drar i gång på torsdagen och pågår till söndag.

På festivalområdet finns bland annat Wretmans tält och knallar som säljer glass, godis och langos. Dessutom sker flera aktiviteter, bland annat blir det fotbollsparad och en teaterföreställning för barnen.

– Höjdpunkterna är många. Men självklart Drakkampen och paddlingen, säger Micke Hammar.

Drakkampen är ett stående inslag på Drakfestivalen, där lokala sportprofiler visar upp sig. Drakbåtsrodden likaså, där föreningar och företag deltar.

På fredag uppträder Amy Diamond. Hon presenteras av Yohio, som tillsammans med Världens barn uppmanar till insamling av pengar för de behövande i världen.

– Det är fritt inträde till festivalen, så de som kommer kanske kan bidra med någon krona till dem som inte har det lika bra som oss, säger Micke Hammar.

En tavla signerad bland annat Amy Diamond och Yohio auktioneras ut – också den till förmån för behövande barn.

– Jag hoppas vi får in mycket pengar till Världens barn, och att någon bjuder högt för tavlan, säger Mike Hammar.

Han betonar att alla pengar från insamlingen och auktionen oavkortat går till Världens barn.

Förra året presenterades Drakfestivalen i en något ny kostym. Man satsade mer på artister och tog betalt för inträde, men besöksantalet sjönk markant. I år är det konceptet borta – tillbaka är folkfesten.

– För två år sedan hade vi mellan 70 000 och 75 000 besökare. Kommer vi upp till det i år igen är jag oerhört nöjd, säger Micke Hammar, och fortsätter:

– Men väder och vind spelar in. Slipper vi regnet är jag glad.

Festivalgeneralen berättar att intresset verkar vara stort för årets festival.

Ett tag hotades Drakfestivalen av skulder, eftersom kommunen vägrade behandla festivalbolagets ansökan om den inte fick in sin skuld. Men bolaget och kommunen kom fram till en lösning. Drakfestivalbolaget jobbar även på att komma överens med resterande fordringsägare.

– Det går åt rätt håll. Vi är i sluttampen på det hela men det är inte helt klart med alla fordringsägare, säger Micke Hammar.

Han hoppas nu att så många som möjligt av Sundsvallsborna tar sig till området norr om Selångersån och besöker Drakfestivalen. Alla är välkomna, säger han.

– Man får uppleva en folkfest som livar upp innan den mörka hösten. Man kan gå dit med kompisarna, familjen eller kollegorna.

Mer läsning

Annons