Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daladuo gasar lagom i "Hela köret"

Annons
"Hela köret" är Sveriges Televisions nya satsning på ett motorprogram som handlar mer om människor och trafik än överliggande kamaxlar och vridmoment. Jonas Leksell träffar folkraceförare, motocrossfantaster och bilbyggare medan kollegan Olle Garp testar mopeder och håller i en körkortsdokusåpa.


- Det är ett motorprogram mer än underhållning, säger Jonas Leksell.

Den myspysige dalmasen från "Myror i brallan" och hans reporterkollega Olle Garp, också han från Dalarna, intar ändå en trivsam hållning i de tio avsnitten som börjar sändas den 24 november. Kollegornas machoattityd är som bortblåst och Leksells förhållningssätt till fordonen känns igen från de barn- och ungdomsprogram han gjort tidigare.

- Det är kul att träffa folk som är intresserade av saker, oavsett om det är flugfiske eller att samla kaviarsorter, säger Jonas Leksell.

Ska "Hela köret" axla "Trafikmagasinets" mantel?

- Man vet aldrig. Om tio år kanske Jonas är Carl-Ingemar Perstad och jag Christer Glenning, säger Olle Garp.

Som reporter testar han allt från mopeder till bilstereopaket, allt med en rimlig prisnivå. Den som letar monstertruckar och fabrikstrimmade vrålåk får väldigt lite till livs i "Hela köret".

- "Hela köret" är mer för vanligt folk. Vi är mer intresserade av personer än av motorer, säger Jonas Leksell.

Olle Garp nickar medhåll. Han leder den dokusåpeliknande tävlingen "De lämpade". Tre lag bestående av en övningskörande tonåring med instruktör kämpar om en svart Pontiac Trans AM och körförmågan bedöms lika mycket som pedagogiken. Samspelet mellan förare och lärare blir avgörande och Olle Garp hoppas kunna sprida ljus över den komplicerade relationen som att ta körkort innebär.

- Man får aldrig se hur jobbigt det är när alla andra lär sig köra bil. Nu får man det, säger Olle Garp.

Hur många gånger blev ni själva kuggade när ni tog körkort?

- Jag tog mitt på första uppkörningen samma dag som jag fyllde 18 år. När jag tog mc-kort blev jag kuggad första gången, men det var för att den vanliga motorcykeln var trasig och jag fick köra en chopper. Jag har aldrig varit så nervös, säger Jonas Leksell.

- Jag missade teorin första gången och när jag tvingades ta nytt körkort var det samma sak. För att undvika spekulationer vill jag klargöra att det handlade om att jag krypkörde mot stopplikt när jag blev av med kortet. Jag har aldrig gjort det sedan dess, säger Olle Garp.

- Det var hårt, säger den före detta polisen Jonas Leksell. (PM)

Mer läsning

Annons