Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalle och Gustafsson spelar klantig polisduo

Annons
Som Helan och Halvan beskriver Peter Dalle och Robert Gustafsson rollfigurerna i komedin "Lögn i helvete" som de ska spela på Vasan i Stockholm. De spelar två extremt klantiga poliser som aldrig lyckas komma till skott.


- Det är sällsynt att man läser ett manus och får tanken: Hur fasen ska det gå att få ihop det här? Jag är mycket förtjust i den pjäsen som blandar allt från Beckett till Feydeau, säger Peter Dalle.

"Lögn i helvete" av den brittiske dramatikern Anthony Neilson är ett fynd av skådespelaren Lars Amble som också är regissör. Hasse Alfredson har gjort översättningen.

Två snälla men inte alltför begåvade polismän ska överlämna ett dödsbud till ett äldre par på självaste julafton. Poliserna tvekar och en kedja av missförstånd rullar i gång.

- Att vara polis tror jag är det svårast yrke som finns. Att överlämna ett dödbesked måste vara den vidrigaste uppgift som finns, särskilt när det som här gäller ett barn. Men som alltid finns det massor av komik att hämta ur vidriga situationer, säger Peter Dalle.

Hade poliserna bara förmått att säga precis som det var hade det aldrig blivit några problem - och heller ingen komedi. Att säga som det är och inte försöka slingra sig ser Dalle och Gustafsson som pjäsens budskap till publiken.

- Det är både rädsla och dumhet som styr de båda polisernas handlande. Hade de åtminstone försökt tygla sin rädsla hade det nog inte gått så illa, säger Robert Gustafsson.

Likheten med Helan och Halvan beror inte bara på klantigheten. Polismännen är fruktansvärt beroende av varandra, utan den ene är den andre absolut ingenting. Liksom Helan och Halvan är de alltid tillsammans även utanför arbetspassen.

Formmässigt innehåller "Lögn i helvete" alla typer av teater, det är en av idéerna med pjäsen. Här finns drag av tragedi och psykologiskt drama även om huvudrollsinnehavarna ser den som en komedi men inte en fars.

- I en fars är karaktärerna oftast trovärdiga personer som klarar sig utmärkt i vardagliga situationer. Så hamnar de i en riktigt knipa och tvingas ta till lögner och så är alltihop i gång. Här är poliserna två totalt hopplösa individer som själva ställer till allting, förklarar Robert Gustafsson.

Utrymme ges också till rena slapstickscener. När poliserna står utanför porten och bråkar om vem som ska ringa på blir de överfallna av en aggressiv pedofiljägare i Bergljot Arnadottirs gestalt.

- Hon är rejält uppe i varv och anser att hela samhället, inklusive polisen, skyddar pedofiler. Så vi åker på rena misshandeln, avslöjar Peter Dalle.

I övrigt behöver Robert Gustafsson inte utsätta sig för fysisk smärta i samma utsträckning som vi är vana att se honom i filmerna "Fyra nyanser av brunt" eller "Skenbart" som var Dalles och Gustafssons första egentliga samarbete.

- Det är inte alltid man har roligt med människor som man gör komiska saker med. Men jag blir väldigt skrattig när jag jobbar med Robert, säger Peter Dalle.

Att som komiker få jobba med en färdig pjäs där skämten redan finns inskrivna är en ganska skön avkoppling för de båda komikerna.

- Sketcher är ju så otroligt materialkrävande. Fy fan vad mycket humor man måste leverera för att få ihop ett halvtimmesprogram eller en hel film. Ibland blir man ju så förtjust i en figur, som Roberts soldat i "Skenbart", att man nästan gråter vid tanken på att den inte går att återanvända, säger Peter Dalle.

Det äldre paret i "Lögn i helvete" gestaltas av Anita Ekström och Sten Ljunggren, övriga roller spelas av Per Svensson Ida Sten. Premiär på Vasan den 18 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons