Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dan Brown stal vår idé"

Annons
1982 skapade hans bok en ramaskri bland kristna över hela världen. 20 år senare fick Michael Baigent uppleva en ännu större chockvåg när "Da Vinci-koden" blev en av tidernas största bästsäljare - med samma historia.


Tillsammans med Henry Lincoln och Richard Leigh skrev Michael Baigent boken "Heligt blod, helig Graal", som först nu publiceras på svenska. Det är en vetenskapligt hållen bok som genom en mängd historiska källor presenterar hypotesen om att Jesus var gift med Maria Magdalena och hade barn, och att denna hemlighet skyddats av en mystisk orden fram till våra dagar.

- Vi är mycket noga med att tala om att det är en hypotes. Men all historieskrivning bygger på hypoteser. Vi har bara små fragment av information och vi måste göra en rekonstruktion av det förflutna genom de fragmenten, säger Michael Baigent, som är på Sverigebesök i samband med utgivningen.

- Vad är mest troligt - att en man gick på vattnet, återuppstod från de döda och föddes av en jungfru, eller att han hade fru och barn? Jag har debatterat med kristna akademiker som helt okritiskt tror på det som står i Bibeln. Folk slutar tänka så fort det handlar om trossystem

Ända sedan den kom ut har boken sågats av historiker som anser att den är ovetenskaplig och av kyrkan som hävdar att författarna sprider lögner ("jag har upplevt 23 år som slagpåse"). Efter "Heligt blod, helig Gral" har Michael Baigent dessutom skrivit flera böcker om andra ämnen som Vatikanen gärna vill slippa diskutera, som inkvisitionen, och Baigent är inte nådig i sin kritik av den katolska kyrkan.

- Man säger att alla vägar bär till Rom. Jag säger att alla floder av blod bär till Rom. Det finns många goda människor inom den katolska kyrkan men de opererar inom ett system som är djupt korrupt. Jag tycker inte att Vatikanen har något existensberättigande över huvud taget. Vatikanstaten borde göras om till ett museum och påven till en vanlig biskop. Då kanske kyrkan kan bli mer flexibel - och överleva.

Det är naturligtvis på grund av "Da Vinci-koden" som intresset blev tillräckligt stort för att en översättning av Baigents bok skulle göras. De senaste åren har sex stycken böcker som diskuterar Dan Browns bok publicerats enbart i Sverige och diskussionerna på internet on Jesus och Maria Magdalena tycks aldrig ta slut. Men Michael Baigent hyser inga varma känslor för Brown - i februari möts de i rätten.

- Filmbolag har betalat för rättigheten till vår intellektuella egendom, akademiker använder vårt material och hänvisar till oss i sina böcker. Dan Brown bara tog hypotesen, utan vare sig hänvisning eller tillstånd, och antydde att han satt samman den själv. Så får man inte göra, det är stöld.

Baigent är inte heller imponerad av själva romanen som han kallar "en bok för folk som inte läser böcker". Och Browns försök att kredda de verkliga upphovsmännen - genom att använda deras namn för att konstruera karaktären Leigh Teabing - ger han inte mycket för.

- Trodde han att jag skulle bli smickrad av att ge namn åt en skurkaktig krympling? frågar han syrligt och fortsätter:

- Om vi inte stämmer honom så devalverar det hela värdet av intellektuell egendom och alla författare får ett sämre skydd. Så vi har lagt stora summor pengar på att sätta samman ett mycket kompetent advokatteam, utan att bry oss om kostnaden. Och Dan Brown och hans förlag har gjort exakt samma sak. Det kommer att bli riktigt kul faktiskt - jag ser fram emot det. (PM)


Fakta/Michael Baigent

Ålder: 57 år.

Bakgrund: Född i Nya Zeeland, bor numera i England. Han har examina i psykologi och mysticism och arbetade som fotojournalist innan han började forska om Gralen.

Bibliografi (ensam och som medskribent): "Holy blood, holy Grail" (1982), "The messianic legacy" (1986), "The temple & the lodge" (1989), "The dead sea scrolls deception" (1991), "Dödahavsrullarnas hemlighet" (1993), "Secret Germany : Claus von Stauffenberg and the mystical crusade against Hitler" (1994), "The elixir and the stone : a history of magic and alchemy" (1997), "The inquisition" (1999), "Heligt blod, helig Gral" (2005).

Aktuell: Med debutboken "Holy blood, holy Grail" som nu kommer på svenska. Han har precis skrivit klart en ny bok om Jesus.

Mer läsning

Annons