Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dancehallens främsta Lady

/
  • Lady Saw gillar att spela i Europa:

Våldtäkt, feta magar och kvinnlig sexualitet - inget ämne är tabu om Jamaicas dancehalldrottning Lady Saw får bestämma. På onsdag avslutar hon sin Europaturné i Sverige.

Annons
Det är håret som är jobbigast verkar Lady Saw tycka. 22-timmars bilresor och många hotellbyten besvärar henne inte. Men håret...
Jag skulle fixa min frisyr. Köpte hår från en afrikansk kvinna men kvaliteten var inte bra, de måste ha haft det länge i affären. Det var inte tillräckligt starkt och nu måste jag göra om det.
Öppnade för fler kvinnor
Jamaicas frispråkiga dancehalldiva är annars på bra humör - trots att teknikstrul tvingar henne att göra telefonintervjun stående i hotellobbyn. Hon pratar på om avundsjuka, vårens självbiografiska våldtäktslåt och situationen för kvinnor inom dancehallen.
När jag startade fanns det inte många som gjorde skivor. Jag minns att producenterna brukade säga att de inte köpte kvinnliga sångerskor eftersom de sjöng i otakt. Den muren rev jag i alla fall.
Efter att Lady Saw som femtonåring lämnade jobbet som sömmerska för att satsa på musiken har hon jobbat med många av dancehallen och hiphopens största. Hennes framgång öppnade upp ögonen hos skivbolagen - det fanns pengar att tjäna på kvinnliga sångerskor.
Ny skiva på gång
"Walk out"-turnén innehåller mest material från förra årets album men själv har Lady Saw redan gått vidare. Hon har precis släppt singeln "Belvedere heights" ("en svarslåt till alla som inte tror att jag har pengar") och "Big belly song" har fått en massor av fans att känna stolthet över sina magar.
Kvinnor älskar den sången, berättar hon. Att vara på turné handlar för mig om att bli fet - du äter och du kör. Så jag skrev en sång om stora magar för att berätta för damerna att det finns andra saker än vikt som män är intresserade av.
Inför nya skivan har hon lämnat sitt bolag för att själv välja producenter. Ward 21 och Sly and Robbie är några som nämns men även svenska Hi Score Music.
Ja, jag har spelat in i Västerås förut och kan tänka mig att göra det igen om vibben känns rätt.
Mirjam Johansson

Fakta/Lady Saw
Stockholm (TT)

+ Föddes 1972 på Jamaica.
+ Heter egentligen Marion Hall men tog namnet Lady Saw efter 80-talets dancehallstjärna Tenor Saw ("Ring the alarm"). Plockades som femtonåring upp av det nu legendariska bolaget VP Productions.
+ Hon är den första kvinnliga reggae-dj som vunnit en Grammy. Hon har bland annat jobbat med Beenie Man, Sean Paul, Foxy Brown, Missy Elliot och No Doubt.
+ Släppte 1994 debuten "Lover girl" och blev tidigt känd för sina sexuellt frispråkiga texter och scenframträdanden. Hon kunde till exempel dra upp manliga fans från publiken och låtsas ha sex med dem. På grund av sin provokativa attityd stoppades hon från att uppträda på flera arrangemang under 90-talet. Nu var det länge sedan Lady Saw hamnade i trubbel: "Folk är väl vana, och nu när varenda tonåring kan filma sig själv med sin mobiltelefon finns det mycket värre saker att bli upprörd över."
+ På onsdag avslutar Lady Saw sin Europaturné med en konsert på Berns i Stockholm. På scen får hon sällskap av den brittiska radio-dj:n Robbo Ranx.


Mer läsning

Annons