Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Powter tar revansch på topplistan

Annons
Daniel Powter har gjort en lång resa - från mobbat, dyslektiskt barn på Kanadas landsbygd till framgångsrik musiker i Kalifornien. Med sommarpoppiga låten"Bad day" toppar han listor över hela Europa.


Daniel Powter avskyr att bli fotograferad och gömmer det mesta av sitt fågellika ansikte under en stickad mössa. När han ser att det inte finns någon kamera i närheten slappnar han av och en eftertänksam och vänlig kanadensare kikar fram under mössan.

Powter har nyligen släppt sin debutskiva men han är ingen stajlad tonåring med vita tänder. I februari fyllde han 34 år.

- Jag älskar att vara 34, jag hatade att vara 18 - jag hade aldrig kunnat göra den här skivan då.

För ett halvår sedan blev hans första singel, "Bad day" en stor hit i Sydeuropa och den senaste tiden har den spelats flitigt i svenska radiokanaler. För Daniel Powter är succén något av ett mysterium men han hoppas att den beror på att lyssnarna kan höra hur rolig skivan var att spela in.

- Den är gjord av riktiga människor, riktiga musiker, under en fem månader lång inspelning där varje dag var en välsignelse. Ingen bolagsrepresentant kunde säga till oss vad vi skulle göra. När jag hör den på radion tänker jag på hur roligt vi hade. Jag blev riktigt deprimerad när vi var klara.

Att Daniel Powter skulle bli musiker var både självskrivet och otänkbart. Han växte upp i en musikalisk familj och började tidigt spela fiol, men dyslexin och skolkamraternas gliringar när han kom gående med fiollådan satte käppar i hjulet.

- Jag hade det jobbigt när jag var liten och musiken blev en tillflyktsort där jag alltid mådde bra. Men eftersom jag inte kunde läsa noter - det kan jag fortfarande inte - så sade lärarna att jag inte kunde bli musiker. Och när de sade så visste jag att jag måste bli musiker, en musiker som inte är bunden av färdiga strukturer.

- Man kan tolka Mozart på många olika sätt men det är ändå Mozart. Jag vill göra min egen grej. Jag gillar att experimentera i studion, som att koppla in en Wurlitzerorgel och hälla vatten på den "Oj, det slår visst gnistor ur den, men visst är den här tonen häftig?".

Trots experimentlustan är Daniel Powters pianopop ganska snäll och melodisk. Texterna har däremot inte mycket gemensamt med lättsmält radiopoplyrik med sina mångtydiga bilder och abstrakta idéer. Som textförfattare inspireras han av författare som Henry Miller och William Burroughs.

- Burroughs klippte ut små lappar med ord och satte slumpmässigt samman dem till meningar - det blev abstrakt på ett sätt som gjorde det intressant för många människor. Jag har inte snott stilen rakt av men man kan säga att mitt sätt att skriva låtar är en hyllning till den tanken.

Hur beskriver du din musik?

- Den är en blandning av gamla Motownbeats och sådant jag lyssnade på när jag var liten, som Elton John. Något slags aggressiv singersongwritermusik i baktakt. (PM)


Fakta/Daniel Powter

Fullständigt namn: Daniel Robert Powter.

Född: Den 25 februari 1971 i Vernon, British Columbia.

Bor: I Marina del Rey utanför Los Angeles.

I cd-spelaren: James Blunt, Air och Chemical Brothers.

Senast lästa bok: "Where I´m calling from" av Raymond Carver.

Favoritfilmer: "Apocalypse now", "Trollkarlen från Oz" och "Rushmore".

Hjälte: "Min familj, som räddade mig från att gå under."

Aktuell: Med debutalbumet "Daniel Powter" som släpptes i maj.

Mer läsning

Annons