Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans, tradition och stagnation

/

Annons

Sveriges varmaste år någonsin är slut. Året då dans för första gången talade till mig lika tydligt som skriven text, via lilla Maddie Ziegler i musikvideon till Sias hit Chandelier. Bland all kultur jag tog del av under 2014, oavsett vad, så står den där korta filmen ut som det absolut främsta.

Scenografin, kameran, klippningen, musiken – och så dansen, uttrycket och spelet av den utomordentliga Ziegler. Perfektion.

(Är gestaltande dans som beska, något de flesta uppskattar först lite senare i livet?)

Framåtrörelsen i dans och den berusande känslan när man plötsligt upptäcker att rörelserna faktiskt berättar något har sin motsats i jul- och nyårshelgens tv-utbud. Där finns ingen framåtrörelse, inget nytt att upptäcka i skarvarna, där är det "same procedure as every year, James". Samma former, samma filmer.

Det är väl det som kallas tradition, antar jag. Men också stagnation, väl?

Jag såg förresten Grevinnan och betjänten på nyårsafton, för första gången på väldigt många år, och jag gillade det. Är det okej? Eller håller jag på att stelna? Kan jag komma framåt och vidare, i stort som i smått, om jag förlorar mig i den varma kram som det bekanta och beprövade kan ge?

Veckans obligatoriska tv är Året med medierna – kris, klick och stora kliv, som visas på onsdag klockan 20.30 i SVT2. Ur tablån:

"Mediehusen bågnar under trycket, sparkar journalister, drar ner och flåsar för att hänga med när Facebook och Google slukar deras affärsmodell. Men intresset för nyheter har aldrig varit större. Läsare, tittare och lyssnare har ett smörgåsbord av journalistik framför näsan. Men hur länge funkar det att äta gratis?"

Titta. Lyssna. Tänk. Och snälla sluta dela saker som inte är sanna. Sluta hitta på åsikter åt andra, lyssna på vad de säger i stället. Sluta tro att en statusuppdatering kan ogiltigförklara de sociala mediernas användarvillkor. Medieklimatet kräver att du är smartare än så. Börja vara det.

I fönstersmygen tornar de nya, olästa böckerna upp sig. Har jag blivit en sån? Kan någon framföra Therese Bohmans senaste som dans för mig?

Sveriges varmaste år någonsin är slut. Och det kommer bara att bli värre.

Mer läsning

Annons