Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansare får testa nya stilar i "Floor filler"

Annons
På måndag börjar TV3:s nya dokusåpasatsning som ersätter succén "Fame factory" under hösten. I "Floor filler" tävlar 24 dansare om pengar och ära i elva veckor.

-  Dans är en jättetrend i världen, säger TV3:s programchef Anders Knave.


Under den senaste veckorna har tv-tittarna kunnat se uttagningarna till TV3:s nya dokusåpa "Floor Filler". Men först på måndag drar tävlingen igång på riktigt. Då flyttar 24 dansare in i Dansstudion i Stockholm för att under elva veckor tävla om om ett stipendium värt 250 000 kornor. På söndag den 25 september avgörs vilka 24 som har kvalat in i tävlingen. Linda Bengtzing och Malin Hallberg leder programmet tillsammans. Och Malin Hallberg är imponerad av dansarna.

-  Man känner sig nästan helt överkörd när man tittar, det tar energi. De är jätteduktiga allihop, över förväntan. Dans är en häftig uttrycksform. Ibland känns det nästan som att man kan ta på dansen. Man känner verkligen sinnestämningen, säger hon.

Alla deltagande dansare profilerar sig med en egen favoritdansstil. Men varje vecka måste de tävla i helt nya stilar - en som dansar balett kanske måste testa tango och streetdansaren kanske måste visa sina färdigheter i fridans. Svenska och internationella proffsinstruktörer hjälper deltagarna inför helgernas delfinaler där de får visa upp sina nya kunskaper för publiken och juryn.

- Det som är absolut svårast är att de måste lära sig dansstilar som de faktiskt inte behärskar just nu, och att kunna utföra dem på bästa sätt under ganska kort tid. Man måste ha lätt att ta till sig nya former och uttrycka sig även om man inte behärskar den här dansen. Man måste kunna leva sig in i och förstå kärnan av respektive dans. Man måste också vara modig, säger Malin Hallberg.

"Floor Filler" ersätter under hösten den populära talangsåpan "Fame factory". Blir danstävlingen en succé är det inte omöjligt att "Fame factory" tas bort ur tablån. TV3:s programchef Anders Knave har gott hopp om att danstävlingen ska lyckas fylla "Fame Factorys" plats som publikdragare. Han hänvisar till andra danstävlingar som har gjort succé i olika delar av världen och räknar med att programmet ska gå hem hos målgruppen tjejer och kvinnor mellan 15 och 34 år.

- Jag tror att det finns ett behov av att ha en underhållning som handlar om att lyfta fram positiva föredömen. Det är ju duktiga, unga människor som visar hur bra de är på att dansa.

Är inte dans för smalt för att bli lika populärt som "Fame Factory"?

- Nej, jag tror egentligen inte det. Men det är klart att inledningsvis kan ju totaltittandet bli något lägre. Dans som ungdomskultur är enormt stark i Sverige och har kommit allt mer de senaste åren. Den här serien har kanske större chans att ta fäste än vad "Fame factory" hade. (PM)


Fakta Floor Filler:

Premiär: "Floor Filler" har premiär på måndag den 26 september och visas måndag-torsdag, plus söndag i elva veckor.

Förutsättningar: På söndag den 25 september väljs 24 dansare från hela Sverige ut i den slutliga uttagningen. Dansarna flyttar in i Dansstudion i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm där de ska de bo och träna i elva veckor. Varje helg är det delfinal på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det två bästa i varje deltävling blir immuna medan de två som kommer sist, får utmana varandra i en duell. Vinnaren i duellen får i sin tur utmana en av de andra dansarna i ännu en duell.

Jury på slutcastingen: David Dalmo och Fredrik Rydman i Bounce, dansaren och koreografen Lotta Furebäck, koreografen och regissören Hans Marklund, koreografen Charles Moore och hovdansösen och prima ballerina assoluta Anneli Alhanko. Juryn kommer därefter att variera beroende på vilken dansstil som presenteras.

Mer läsning

Annons