Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansare testar nya stilar i "Floor filler"

Annons
På måndag börjar TV3:s nya dokusåpasatsning som ersätter succén "Fame factory" under hösten. I "Floor filler" tävlar 24 dansare om pengar och ära i elva veckor.

-  Jag vill verkligen vara kvar så länge som möjligt. Det känns grymt lyxigt att bo här, att dansa med jättebra lärare och pröva nya stilar, säger en av de uttagna, Maria Nilsson från Östersund.


På söndagen valdes de 24 dansare som ska tävla i "Floor filler" ut i den sista uttagningen. Nu flyttar de in i Dansstudion i Stockholm för att under elva veckor tävla om ett stipendium värt 250 000 kronor. Snart 21-åriga Maria Nilsson, ursprungligen från Östersund, är en av de förväntansfulla dansarna. Hon har bland annat studerat vid Svenska balettskolan och Härnösands folkhögskola och hoppas att tävlingen ska underlätta i danskarriären.

-Jag vill ta till mig så mycket som möjligt av det som är nytt. Förhoppningsvis kommer folk att känna till en lite mer än annars. Man blir inte lika anonym, men man måste förstås fortfarande vara grymt bra om man ska få jobb, säger hon.

Alla deltagande dansare går in i tävlingen med en egen favoritdansstil som specialitet. Men varje vecka måste de tävla i helt nya stilar - en som dansar balett kanske måste testa tango och streetdansaren kanske måste visa sina färdigheter i fridans. Svenska och internationella proffsinstruktörer hjälper deltagarna inför helgernas delfinaler där de får visa upp sina nya kunskaper för publiken och juryn. 23-årige Sakarias Larsson är ursprungligen från Borås, men bor numera i Stockholm. Han har stepp som specialitet och ser med en viss skräckblandad förtjusning fram emot att tvingas tävla i danser han ännu inte behärskar.

- Det är klart att det blir svårt, särskilt om man inte har gjort det innan. Men det ska bli himla kul även om det blir hårt konkurrensmässigt, säger han.

Sergio "Junior" Benvindo från Västerås profilerar sig som discodansare. Han är beredd att lägga ner mycket jobb på att lära sig nya danser.

- Det är ju ganska mycket pardanser som salsa, latin och foxtrot. Jag älskar att titta på det och har alltid velat kunna dansa det. Och eftersom jag vill lära mig, så förenklar det hela situationen. Om det krävs att man är uppe en hel natt för att träna på ett danssteg, då gör man det, säger han.

Sergio Benvindo och Michelle Broman-Ek är också de två yngsta deltagarna i tävlingen med sina 16 år. Det är dock ingenting som oroar Sergio.

- Eftersom många här är äldre och har mer erfarenhet kanske folk tänker att de är kunnigare och mer värda att komma långt. Men det gör mig bara peppad. Då måste jag jobba ännu hårdare för att visa att åldern inte spelar någon roll. Det är prestation och utlevelse som gör en dansare. Och jag tror absolut att jag har lika stor chans att vinna som någon som är 25, säger han.

"Floor Filler" ersätter under hösten den populära talangsåpan "Fame factory". Blir danstävlingen en succé är det inte omöjligt att "Fame factory" tas bort ur tablån. TV3:s programchef Anders Knave har gott hopp om att danstävlingen ska lyckas fylla "Fame Factorys" plats som publikdragare. Han hänvisar till andra danstävlingar som har gjort succé i olika delar av världen och räknar med att programmet ska gå hem hos målgruppen tjejer och kvinnor mellan 15 och 34 år.

- Jag tror att det finns ett behov av att ha en underhållning som handlar om att lyfta fram positiva föredömen. Det är ju duktiga, unga människor som visar hur bra de är på att dansa.

Är inte dans för smalt för att bli lika populärt som "Fame factory"?

- Nej, jag tror egentligen inte det. Men det är klart att inledningsvis kan ju totaltittandet bli något lägre. Dans som ungdomskultur är enormt stark i Sverige och har kommit allt mer de senaste åren. Den här serien har kanske större chans att ta fäste än vad "Fame factory" hade. (PM)


Här är alla de uttagna dansarna till "Floor filler":

Jason Lewis, Röstånga

Maria Hydén, Stockholm

Juan Manzano, Malmö

Adena Asovic, Göteborg

Ivan Valencia, Göteborg

Michelle Broman-Ek, Västerås

Edin "Edo" Jusuframic, Alby

Hanna Zetterman, Herräng

Sergio "Junior" Benvindo, Västerås

Carola Gilheim, Malmö

Sakarias Larsson, Stockholm

Margareta Jansson, Kungsängen och Madrid

Mario P Amigo, Västerås

Rebecca Engman, Kållered

Daniel Scarillo, Stuvsta

Marielle Aranda, Huddinge

Peter Armando Wallentin, Stockholm

Nathalie Rosenberg, Stockholm

Willson Phiri, Härnösand

Annika Sivertsson, Uppsala

Mazen Gabro Mourad, Jönköping och Göteborg

Maria Nilsson, Stockholm

Akira Nossborn, Stockholm

Suzanna Asovic, Göteborg

---

Fakta Floor Filler:

Premiär: "Floor Filler" har premiär på måndag den 26 september och visas måndag-torsdag, plus söndag i elva veckor.

Programledare: Malin Hallberg och Linda Bengtzing.

Förutsättningar: 24 dansare från hela Sverige har valts ut ut i den slutliga uttagningen. Dansarna flyttar in i Dansstudion i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm där de ska de bo och träna i elva veckor. Varje helg är det delfinal på Münchenbryggeriet i Stockholm. Det två bästa i varje deltävling blir immuna medan de två som kommer sist, får utmana varandra i en duell. Vinnaren i duellen får i sin tur utmana en av de andra dansarna i ännu en duell.

Jury på slutcastingen: David Dalmo och Fredrik Rydman från Bounce, dansaren och koreografen Lotta Furebäck, koreografen och regissören Hans Marklund, koreografen Charles Moore och hovdansösen och prima ballerina assoluta Anneli Alhanko. Juryn kommer därefter att variera beroende på vilken dansstil som presenteras.

Mer läsning

Annons