Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danshöst med stor mångfald

Annons
Dans som ett politiskt verktyg, som känslofylld symbolik för samhället, eller bara som ren familjeunderhållning. Höstens program på Dansens Hus i Stockholm fyller hela dansens spektrum - men tar också ett steg utanför.


Höstens program på Dansens Hus erbjuder en mångfald och en variation som går utöver bara dans. Traditionell flamenco fast med nya uttryck, politisk dans från Sydafrika, klassisk balett kombinerad med människans naturliga kroppsspråk är bara delar av innehållet i höstens uppsättningar.

- Vi har en blandning av flera olika typer av föreställningar. Det är till exempel första gången vi har Kroumata som enligt mitt tycke nästan är som dansare eftersom deras armrörelser synkar varandra, säger Kenneth Kvarnström, chef för Dansens Hus.

Ett av höstens mer spännande uppträdanden görs av Cie Felix Ruckert i föreställningen "Secret service". Ett möte med mörker och känslor där deltagarna själva blir en del av föreställningen. Av med strumpor och tjocka kläder och på med en ögonbindel; sedan leds man in på scenen. Helt utlämnad åt dansarna får man sedan utforska känslor och kroppskontakt i vad Kenneth Kvarnström kallar en fantastisk upplevelse.

- Det finns även ett steg två för de modiga. Där handlar det ännu mer om kroppskontakt och hur man upplever saker, bland annat smärta.

Efter kritikersuccén "Anna Vnuk sätter upp Cats" är Anna Vnuk i höst tillbaka med en ny föreställning - och för första gången dansar hon på Stora scen.

- Jag har uppträtt på stora scener förut men det är något symboliskt med att uppträda på Stora scenen, säger Anna Vnuk.

Föreställningen heter "Kära medborgare" - och i motsats till hennes tidigare föreställningar som har utgått från henne själv tar denna steget tillbaka och utforskar hur det är att röra sig som någon annan. I från perspektivet dans i dess olika sammanhang, har Anna Vnuk improviserat och skapat en föreställning där dansarna klär ut sig till olika medborgare och rör sig som dem.

Om den pudel-audition som hölls i början av sommaren skapar några nya stjärnor återstår att se, men de fyrbenta dansarna är aktuella tillsammans med Dorte Olesen i hennes nya dansverk "Pudel". Efter succén med "Ful flicka" har hon skapat en föreställning som kommenterar samhället vi lever i.

- Det är mycket symbolik, kvinnligt och manligt, kropp och kod, barn och lekfullhet. Vi utforskar hur grupper fungerar med mycket fantasi och verklighet, säger Dorte Olesen.

December och januari är två månader då biljettförsäljningen normalt sjunker. Genom att presentera en storslagen familjeföreställning hoppas teaterchefen Kenneth Kvarnström kunna locka dit besökarna. Cirkus Cirkör gör tillsammans med danska Kaleidoskop ett visuellt verk av "Den lilla sjöjungfrun" där text och tal få ge vika för rörelse och akrobatik. HC Andersens rörande berättelse om längtan och omöjlig kärlek hade urpremiär i Köpenhamn och har fått lysande recensioner i press.

- Jag hoppas verkligen att de olika föreställningar vi har kan öppna Dansens Hus, för i dagsläget är det väldigt svårt att hitta renodlade dansakter, säger Kenneth Kvarnström. (PM)


Hösten på Dansens Hus:

17-19 augusti: Eva Yerbabuena Ballet Flamenco,"Eva".

7, 8 september: Kroumata, "Drumming".

9, 10, 12-14 september: Rasmus Ölme och REFUG, "Rasmus kosmos".

15-17 september: Kungliga Baletten, "NOKO".

22, 23 september: Robyn Orlin - City Theatre and Dance Group, "We must eat our suckers with the wrappers on".

26-28 september: Rani Nair, "Well".

29, 30 september: 1 oktober: Anna Vnuk, "Kära medborgare".

7-9 oktober: Cie Felix Ruckert, "Secret service".

14, 15 oktober: NorrDans, "Pure blood".

20-22 oktober: Ultima Vez & KVS, "PUUR".

26, 27 oktober: Les Ballets C. de la B, "Bâche".

24, 25, 28, 29, 31 oktober: 1, 2 november: Dorte Olesen, "Pudel".

4, 5, 8-12, 14-16 november: Cullbergbaletten, "Aluminium".

14, 16-19 november: Carl Olof Berg, "Revolver".

18, 19 november: Yasmeen Godder, "Two playful pink".

25 november 2005-22 januari 2006: Cirkus Cirkör och Kaleidoskop, "Havfruen".

Mer läsning

Annons