Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk sjöjungfru tuff utmaning för Melinda

Annons
Melinda Kinnaman och ett gäng svenska cirkusartister ska få danskarna att kippa efter andan i sommar. De utmanar tyngdlagen för att förvandla scenen på Kedelsmedjen i Köpenhamn till havet där HC Andersens lilla sjöjungfru simmar.


Uppsättningen av "Den lilla sjöjungfrun" är ett samarbete mellan den danska regissören Katrine Wiedemann och svenska Cirkus Cirkör. Danmark har ingen nycirkustradition och saknar artister som klarar av den här blandformen av teater och cirkus. Alla på scenen är cirkusartister utom Melinda Kinnaman. Hon har huvudrollen som sjöjungfrun i H C Andersens klassiska saga, hon som förälskar sig i en prins och ger upp sin röst för att kunna vara hos honom på land.

Föreställningen har premiär den 14 maj i Köpenhamn. Den är en i den långa raden av manifestationer under det danska H C Andersen-firandet. I slutet av juni åker föreställningen på turné till Tyskland och London. Först den 25 november kommer den till Dansens hus i Stockholm.

Melinda Kinnaman är just hemkommen från ännu ett tolvtimmarspass på teatern, slutkörd men på sprudlande humör.

- Just nu är det helt hysteriskt. Jag pratade med regissören i dag och vi sa att det är otroligt att vi har så roligt och njuter så mycket av det. Vi skulle kunna vara helt skräckslagna, för tekniken är så långt efter. Scenografin, som bland annat består av en tekniskt avancerad platta som kan vridas och vändas i alla riktningar för att skapa illusionen av hav, är fyra veckor försenad.

Melinda Kinnaman har blandat teater och cirkus två gånger tidigare. Tillsammans med regissören Katrine Wiedemann har hon gjort Shakespearedramerna "Romeo och Julia" på Dramaten och "Stormen" i Köpenhamn.

- Men det här är en mycket större utmaning. Det är inte mycket text, utan vi berättar historien genom starka bilder och fysik. I början tänkte jag: "Men gud, varför har de valt mig till det här?" Först spelar jag fisk, sedan när jag kommer upp på land är varje steg jag tar som att gå på krossat glas, och så kan jag inte tala eftersom hon har gett bort sin röst.

Hennes sjöjungfrusystrar spelas av viga kautschukartister och prinsen och prinsessan av mimartister. Föreställningen har helt enkelt tvingat Melinda Kinnaman att bli ännu bättre som cirkusartist.

-- Jag kommer hem varje kväll helt slut, men det känns ändå som om jag är alldeles hög. För det är så fruktansvärt roligt och jag lär mig så mycket. Jag har bland annat ett nummer i en repögla där jag räddar prinsen i stormen. Vi har också ett tygnummer och i en scen där sjöjungfrun drömmer om prinsen gör jag dansakrobatik tillsammans med Dag Andersson, som spelar prinsen. Det är helt nytt för mig.

När föreställningen kommer till Dansens hus i Stockholm den 25 november är Melinda Kinnaman inte med. Då tar Sandra Medina över rollen.

Melinda Kinnaman är tillbaka på Dramaten i höst. Under våren har hon spelat "Köpmannen i Venedig" där, och fortsätter med det under Dramatens sommarprogram i juli. I september börjar hon repetitionerna av föreställningen "Sultanens hemlighet" i regi av Eva Bergman. Det är en egyptisk pjäs som sätts upp bland annat för att locka en arabisk publik till Dramaten. I projektet ingår föreläsningar och workshopar i förorterna.

- Det har varit en dröm för mig att få jobba med skådespelare från andra kulturer, så jag ser väldigt mycket fram emot det, säger Melinda Kinnaman. (PM)

Mer läsning

Annons