Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskt jazztempel återuppstår på film

Annons
Under 60-talet var jazzklubben Montmartre i Köpenhamn magneten som drog till sig jazzens stora från hela världen och deras publik. I dokumentären "Between a smile and a tear" låter filmaren och pianisten Niels Lan Doky jazzpalatset återuppstå om än bara för en kväll.


Här spelar den numera 76-årige tenorsaxofonisten Jonny Griffin på Montmartres tiljor tillsammans med trummisen Albert "Tootie" Heath, den franske violinvirtuosen Didier Lockwood, svenskvännen och munspelaren Toots Thielemans och den danske basisten Mads Vinding. Filmen blir också ett möte mellan veteranerna och yngre kollegor som vår svenska Lisa Nilsson och Niels Lan Doky själv.

Mellan 1959 och 1974 fanns det stundtals fler amerikanska jazzmusiker i Köpenhamn än man hittade i New York. Ryktet om jazzens nya huvudstad spred sig snabbt och stjärnorna som kom trivdes så bra att de i många fall blev bofasta.

- Amerikaner som spelade på Montmartre berättar att de kände sig så välkomna. Inget av den rasism de mötte där hemma fanns här. De talar mycket om den värme och intimitet mellan människor som de tycker är så karaktäristisk för Skandinavien, säger Niels Lan Doky.

Amerikanska jazzmusiker slog sig i ner i Sverige också vid den här tiden, bland andra trummisen Albert "Tootie" Heath som en tid bodde i Göteborg.

Niels Lan Doky hade länge burit på tanken att i en dokumentär föra samman veteraner från 60-talets jazzscen med vår tids artister. Han tänkte filma i Paris men när han fick höra att byggnaderna där det mytomspunna Montmartre höll till finns kvar åkte han tillbaka till barndomsstaden Köpenhamn.

- I över 30 år har den före detta jazzklubben på Regnegade i centrala Köpenhamn tjänat som skola för blivande frisörer. En skola har sommarferier tänkte jag och frågade om jag fick hyra lokalen förra sommaren.

Märkligt nog var det mesta intakt. Scenen fanns kvar, frisörskolans barberarstolar och till och med speglarna stod på hjul. Det var bara att rulla ut allting och bygga en bardisk så var Montmartre återuppväckt.

- "Between a smile and a tear" är mer dokumentär än musikfilm, även om vi spelar mycket tillsammans. Jag intervjuar musikerna och har velat få fram den livsfilosofi som deras långa liv med jazzmusiken har givit dem.

Äldst i gänget är den 82-årige Toots Thielemans som har skrivit "Bedårande sommarvals", låten som har blivit som en andra nationalhymn för oss svenskar i Monika Zetterlunds tappning. Den munspelande belgaren har gjort massor av musik i Sverige, bland annat skrev han låtarna till Beppe Wolgers tecknade barnfilm "Dunderklumpen".

"Lita på din gåshud", lyder Toots kloka råd till mäskligheten. Han ser knottrorna på vår hud som våra känsligaste antenner. Följ din känsla så hamnar du på rätt spår, menar den gamle musikern.

- Lisa Nilsson växte upp med jazzen, med pappan Gösta Nilsson som är pianist och styvmamman och sångerskan Monica Borrfors. Lisa är stor i Danmark och hon ingår i den fina traditionen av utbyte av sångerskor mellan våra länder, säger Niels Lan Doky.

Han kommer själv från en musikerfamilj, hans vietnamesiske pappa är klassisk gitarrist och mamman Birthe Nielsen är sångerska. På 50-talet turnerade hon runt i svenska folkparker som vokalist i den populäre trumpetaren Arne Lamberths orkester.

-- Det är jazzens förmåga att samla människor från vitt skilda kulturer jag vill visa, en känsla som kan tolkas på alla språk. När Lisa sjunger "Bedårande sommarvals" på svenska är det så vackert så att jag bestämde mig för att slopa textningen så att folk bara kan lyssna och njuta, säger Niels Lan Doky.

Filmtiteln "Between a smile and a tear" anknyter till det speciellt skandinaviska sättet att tolka jazz som han menar har haft en sådan attraktionskraft på främst amerikanska jazzmusiker.

- Skandinavisk jazz blir ofta en spännande blandning mellan optimism och melankoli som man inte hör på andra håll, säger Niels Lan Doky.

Filmen får premiär i Köpenhamn den 1 juli, samma kväll inleder de sju musikerna Copenhagen Jazz Festival med en gemensam konsert på Tivoli. Konstellationen reser sedan vidare till Stockholm för ett framträdande på jazzfestivalen här den 23 juli. I höst ska "Between a smile and a tear" visas på svenska biografer.

Jazzklubben Montmartre levde vidare i en större lokal ända fram till 1994 då publiken svek den avantgardistiska experimentjazz som då serverades där. (PM)

Mer läsning

Annons