Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danslärare gör premiär

/
  • Sara Rönström har utbildat sig på Kulturama och Balettakademin i sju år. Imorgon står hon på scenen när musikalen Camping - Klart man ska ha husvagn har premiär.
  • Sara Rönström har utbildat sig på Kulturama och Balettakademin i sju år. Imorgon står hon på scenen när musikalen Camping - Klart man ska ha husvagn har premiär.

I morgon har musikalen Camping premiär på Tonhallen i Sundsvall. ST har träffat en av Sundsvallstjejerna i ensemblen, Sara Rönström, musikalartist och danslärare med en gedigen utbildning bakom sig.

Annons
De sista förberedelserna för premiären av Camping är i full rulle i Tonhallen. Producenten Karin Norberg, syster till huvudrollsinnehavaren och producenten Anna Norberg, försöker styra upp foajéns utsmyckning så att allt ska vara klart när genrepspubliken dyker upp i kväll. Det är mycket att tänka på när maten ska serveras, hur lång tid det kan tänkas ta för gästerna att äta, att alla ska ha tid för lite mingel i pausen...
En premiär är en premiär, även om den har prefixen \"smyg\" framför. I kväll kommer sponsorerna. I morgon är den äkta premiären, med VIP-gäster och röd matta. Nerverna hålls i schack av vetskapen att de långa repetitionerna snart är över. Snart är det på riktigt.
På scenen övar ensemblen och huvudrollsinnehavarna med bandet och ljusteknikerna. De svåraste numren och scenövergångarna gås igenom, nöts in tills de sitter. Sara Rönström, 28 år, dansar och sjunger i ensemblen.
Med Camping gör Sara sitt roligaste jobb som musikalartist hittills, säger hon själv, trots att hon har hunnit med en hel del innan husvagnsmusikalen dansat i tv-galan Världens barn, gjort ett \"sjukt balettnummer\" i Sen kväll med Luuk där dansarna hade balettkjolar och slog sönder en dator med golfklubbor, och dansat bakom Jonas Gardell på komikerns Gröna Lund-show.
Det må vara svårt att få jobb i musikalbranschen, men Sara tvekade aldrig att fullfölja sin utbildning. Musikalartist var vad hon ville vara, så musikalartist fick det bli. Dansen kom först; när storasyster började med discodans, bugg och foxtrot på Mats Bergströms dansskola i Sundsvall hängde Sara på.
Redan tidigt började hon tävlingsdansa i latinamerikanska och moderna danser. Under tiden började hon sjunga i flickkör, och när det kom till val av gymnasieutbildning blev det musikestetiskt program.
Jag var egentligen mest inne på dans, men vid det laget hade jag bara tävlingsdansat och inte provat på balett. Jag visste inte om jag vågade testa balett, men så valde jag dans som tillval och upptäckte att det var jätteroligt, berättar Sara.
Sedan bar det av till Stockholm där Sara dansade sig igenom två år på Kulturamas musikalutbildning och fem år på Balettakademin, inklusive ett förberedande år. Något år efter att utbildningen avslutats flyttade Sara med sambo hem till Sundsvall igen. Hon hade blivit erbjuden ett vikariat på dansgymnasiet. Nu jobbar hon som danslärare på både Skvaderns och Sundsvalls gymnasieskolor, plus extra i en videobutik.
Det låter nästan som ett under att Sara har hunnit vara med på repetitionerna av Camping.
Alla är så snälla nu, under rep-perioden. Arbetskamraterna hjälper till och ställer upp och jobbar istället för mig så att jag kan vara här och repa, ler Sara.
Att vara med i lokala musikaler som Camping hoppas hon ska hjälpa människor omkring henne att förstå vad hon egentligen arbetar som.
- Många förstår inte vad man är utbildad till: \"åh, du dansar och sjunger lite, vad kul!\". Men med en sån här chans får man förhoppningsvis upp ögonen på folk, säger Sara Rönström.

Mer läsning

Annons