Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danssommaren igång på Bergsjöparken

/

Sommardans på logen. Mysig foxtrot, fartfylld bugg, svett och glad stämning på dansgolvet. Och ett dansband med enorm spelglädje. ST besökte premiären på Bergsjöparken i torsdags.

Annons
För andra sommaren i rad efter branden 2003 anordnas det danser på anrika Bergsjöparken, Hälsingland. Drygt 220 personer hade sökt sig till premiären i torsdags för att dansa till Zlips. Bandet fick det att svänga rejält på dansgolvet och drog ned applåder av publiken under hela kvällen.
Zlips är helt fantastiska och ett av de populäraste dansbanden. Vi är jätteglada över premiären med rolig publik, säger arrangören Åsa Lönnberg som driver sommardanserna i Bergsjö tillsammans med kollegan Martina Henriksson på företaget Giraffevent.
Zlips sångerska, Petra Rydgren, gjorde sin sista spelning i Hälsingland med bandet efter fem år som frontfigur. Hon är bosatt i Gävle, men född i Hudiksvall så spelningen blev extra känslosam när hon tackades av med en lång och hjärtlig applåd av publiken.
På Ölandsveckan i början av juli gör hon sin allra sista spelning med Zlips.
Jag började gråta när publiken applåderade så länge. Att få det här tacket av dem var enormt. Jag kommer att sakna danspubliken enormt mycket, säger hon.
Förra sommaren ställde hettan och luftfuktigheten till det under hela säsongen på Bergsjöparken och gjorde det närmast outhärdligt för både dansband och publik.
I år har Nordanstigs kommun investerat i ett ventilationssystem för 60 000 kronor till danspaviljongen, som ska göra danskvällarna svalare.
Det blir fortfarande varmt under en sommarkväll. Det går inte att göra något åt det. Men det är inte fuktigt på samma sätt nu när luften byts ut hela tiden, så jag tycker att det har blivit bättre, säger Martina efter premiärkvällen som också var varm.
Nu hoppas Åsa och Martina på mer folk under de resterande fyra danskvällarna med Boogart, Blender, Casanovas och Wahlströms.
Vi trodde att det skulle bli mer folk på premiären, men det kommer nog senare i sommar när säsongen är igång på allvar. Utmaningen är att även få ut nytt folk på dans, säger Martina.
Hon hoppas att Casanovas och Wahlströms även kan locka lite äldre publik till Bergsjöparken tillsammans med den i huvudsak redan yngre publiken, mellan 20-30 år.
För oss som arrangörer är det viktigt att få en blandning i åldrar. Man måste försöka utveckla allting med lite nya band också i repertoaren, säger hon.
Ekonomiskt gick det ihop, förra sommaren. Arrangörerna Åsa och Martina behöver 250 besökare i snitt för att klara de fem danskvällarna i sommar.
Det gäller att folk bjuder till och kommer. Vi siktar inte på att gå med ekonomisk vinst, men i alla fall gå runt för att kunna fortsätta med det här, säger Åsa.
ST minglade i pausen på Bergsjöparken och träffade Sundsvallstjejen Jenny Brynielsson, 23 år, som läskade sig med vatten i sommarvärmen.
Läskedryck och svart kaffe är det starkaste som serveras på Bergsjöparken under danskvällarna.
Jag tycker att det är jättebra med helnyktert på sommardanserna. Man behöver inte alls dricka för att ha roligt. Bland den yngre danspubliken är det aldrig någon som dricker under danskvällarna.
Hon tycker att sommardanser på logarna runt om i Mittnorrland är speciella.
Man lär känna så mycket nytt folk som man inte träffar under vintern. Det är så roligt när det blir den här somriga stämningen, alla är glada och man kan ta ett dopp i en sjö på natten om man vill.
Hon hoppas att fler yngre upptäcker hur roligt det är och inser att de moderna dansbanden som Blender, Boogart och Zlips spelar popmusik som spelas i de kommersiella radiokanalerna.
Tyvärr tror jag att många fortfarande tror att det bara är 50 plus på de här danserna och Vikingarnas Kramgoa låtar i högtalarna. Men det är ju absolut inte så. Det skulle kunna vara många fler här.
Jenny tycker att fler borde våga testa och ge danskvällarna en chans och sedan bilda sig en egen uppfattning.
Det är upp till oss som dansar också att försöka få med oss kompisar som inte dansar, så att de inser hur roligt det är. Det var ju så jag började själv, säger Jenny Brynielsson.

Magnus Wiklund
magnus.wiklund@st.nu
060-197170

Mer läsning

Annons