Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darin vill engagera fansen

/
  • Darin har blivit lite tuffare under året som gått. Nu har han ofta skäggstubb och skinnpaj på scenen.

Darin har gått från att vara Idol till stjärna på ett år. I kväll uppträder han i Ghana som en av artisterna på TV4: s faddergala.
– Jag ställer gärna upp om det kan hjälpa de fattiga i landet, säger Darin.

Annons
Darin Zanyar, 18, har sedan andraplatsen i Idol 2004 synts överallt. Har han inte själv uppträtt eller blivit intervjuad har någon annan gjort parodi på honom.
Med all säkerhet kommer det att fortsätta vara så. Darin är onekligen en av Sveriges största hitstjärnor.
Det är kul. Det är så det ska fungera. Jag gör musik som engagerar folk, säger Darin på telefon från skivbolaget Sonys kontor i Stockholm.
Och månaden innan det nya året kommer definitivt ingen se mindre av Darin.
I kväll gör han en unik version av en av sina låtar på TV4: s direktsända faddergala från byn Awutu-Odumase i Ghana. Dessutom har Darin extraknäckt som fotomodell för klädkedjan MQ.
En cool plåtning som passade mig perfekt. Jag är jättenöjd med bilderna. Jag känner mig bekväm framför en kamera. Och jag tycker att det är kul att spela in videos, att stå framför kameran, vilket ju är en del av allting som jag gett mig in på.

Laddat batteriernas
Efter sommarens turnerande med Magnus Uggla och Lena Philipsson har Darin ägnat hösten åt att ladda batterierna. En välbehövlig vila enligt honom själv. Men i slutet av januari återvänder Darin till turnélivet. 8 februari spelar han på Tonhallen i Sundsvall.
Det ska bli kul att vara tillbaka på scenen. Vi håller på att planera allt nu och det kommer att bli min drömturné. Man kan ha med så mycket på scen när man uppträder i konserthus.
Darin börjar prata om dansare, större band och koreografi. Det blyga och återhållsamma som förknippas med Darin är som försvunnet. Jag frågar om han planerar att uppträda med några nya låtar under vårens turné.
Vi får se.
Svaret är kort, hemlighetsfullt. Som om Darin höll på att avslöja något. Tystnaden råder några sekunder. Sedan fortsätter han:
Jag skriver ju låtar hela tiden, men just nu och framåt kommer jag att jobba mer med den senaste skivan och singeln.
För stunden känns det som ett inprogrammerat svar. Är det kanske så att Darin redan nu nått stadiet som de allra största artisterna slutligen når: när svaren är standardiserade, relativt tråkiga och utan något egentligt värde?
Troligtvis inte. Darin tycker själv inte att kändisskapet påverkar honom något nämnvärt. Han är samma kille som innan. Att fansen lämnar presenter och ristar in meddelanden på väggen i hans föräldrars trappuppgång tar han med ro.
Det är ganska standard att det står "jag älskar dig" och ett telefonnummer. Och inte för att vara taskigt, men det är vad alla skriver.
Kanske får han skylla sig själv. I låten Who's that girl trånar Darin efter en okänd flicka i publiken, lite som om alla som gick på hans konserter hade en chans. Dessutom innebar senaste skivan ett stilbyte. Från Idoltvåa till r´n´b-kille med skäggstubb och skinnjacka. Måhända är den tuffare stilen en naturlig utveckling. Darin förnekar i alla fall bestämt att det är en marknadsstrategi för att sälja fler skivor.
Jag köper det som jag tycker passar mig. Men jag skulle aldrig ha åttiotalskläder, det är det bara Madonna som kan ha.

FAKTA: Darin
Ålder: 18 år
Bor: Vällingby, Stockholm
Diskografi: The Anthem (2004), Darin (2005)
Bakgrund: Slog igenom i programmet Idol 2004 där han kom tvåa efter Daniel Lindström. Fick sedan skivkontrakt med Sony BMG.
Aktuell: Uppträder i kväll på TV4: s faddergala. Sverigeturné i början av nästa år, som når Sundsvall 8 februari.

Mer läsning

Annons