Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darin vill visa sig själv på nya plattan

Från mjukpop till amerikansk r&b. På sin andra platta vill Darin visa upp en ny sida av sig själv. I framtiden tänker flickfavoriten satsa ännu mer på att skriva eget material.

Annons
Det rullar på i rekordsnabb takt för Idol-Darin. Hans första album The Anthem släpptes så sent som i februari i år. Den 28 september, drygt sju månader senare, kommer album nummer två som den här gången är döpt efter honom själv. Däremellan har han turnerat Sverige runt i två omgångar, både på egen hand och tillsammans med veteranerna Lena Philipsson och Magnus Uggla.
Med allt detta bakom sig vore det inte konstigt om Darin Zanyar är dödstrött. Men Darin hävdar envist att det bara är kul.
Det är verkligen hårt arbete, men det var mitt val. Jag visste att det skulle bli mycket jobb och men jag ger ju allt. För att det här är vad jag vill, säger han.
Darin har skrivit egna låtar sedan tidiga tonåren och tycker att det är ett bra sätt att få ut sina känslor på. På sin nya skiva har han också skrivit texter till flera av låtarna. I dessa (där även Red One och Bilal står med som låtskrivare) berättar han om turnélivet, om kärlek och om lusten att dansa.
Det började ute på turnén när jag inte hade något att göra och jag hade massor av idéer. Så jag gick in i studion och spelade in och skrev klart tillsammans med andra producenter. Till slut hade jag så mycket material att jag bara ville få ut nästa skiva. Det känns verkligen nytt och ännu mer som jag, säger han.
Övriga låtar är skrivna av bland andra Jörgen Elofsson, som också medverkade på hans förra platta. Men Darin tycker inte att det känns konstigt att sjunga låtar skrivna av någon annan.
Om jag verkligen känner för en låt som jag inte har skrivit och kan stå för den, då är det helt okej för mig. Jag tycker att det är så kul att skriva själv så det tänker jag fortsätta med. Jag har alltid en massa idéer. Det här är nästa grej, det är något jag verkligen känner för, säger han.
Darin verkar på samma gång glad och lite avvaktande där han sitter i skivbolagets soffa, klädd i keps och en munkjacka. Gång på gång upprepar han idén om skivan som en spegel av honom själv och som hans "nästa steg". Det är inte helt oviktigt för honom vad andra ska tycka.
Det är lite smånervöst eftersom jag har skrivit mycket själv. Då blir det mer personligt och man ger ännu mer av sig själv. Det känns spännande och pirrigt - men vi får se. Det här är ju verkligen något jag kan stå för. Och jag hoppas verkligen att folk kommer att gilla det som är jag.
Musikaliskt är "Darin" dansant och en typisk r&b-platta av modernt amerikanskt topplistesnitt. I konvolutet skymtas New Yorks skyline på en frostad bild.
Ska den här plattan lanseras internationellt också?
Vi får se, det hoppas jag på. Det skulle betyda väldigt mycket eftersom fler skulle få höra min musik.
Under den närmaste framtiden håller sig dock Darin inom Sveriges gränser. Snart ger han sig ut på en skivsigneringsturné som inleds i Ronneby den 28 september och avlutas i Löddeköpinge den 8 oktober. Men några spelningar ska nog fansen inte räkna med på ett tag. En stråk av trötthet låter sig anas över Darins ansikte. Han ler.
Vi får se, jag har turnerat så väldigt mycket nu. Det känns som att hela det här halvåret har varit en hel turné, som att vårturnén och sommarturnén har suttit ihop. Jag har ju sjungit de här låtarna väldigt mycket. Jag har väl inte tröttnat, men jag behöver nytt material och det är skönt att det äntligen kommer nu. Det känns som rätt timing. (PM)

Fakta Darin:
Namn: Darin Zanyar.
Ålder: 18 år.
Aktuell: Den 28 september släpper han sitt andra album Darin. Samma dag som albumsläppet ger han sig ut på en signeringsturné i södra Sverige. Den 7 oktober gästar han Lilla Melodifestivalen, den 14-15 oktober medverkar han i Världens barn-galan i SVT och den 18-19 november uppträder han på Julgalan i Nordichallen i Sundsvall.

bildtexter
Darin Zanyar tycker att hans nya skiva speglar honom själv bättre. I samband med skivsläppet ger han sig ut på signeringsturné.
Foto: Dan Norrå/Scanpix

Det har hänt mycket för Darin sedan finalen i idol 2004 (bilden). Snart släpper han sitt andra album.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Mer läsning

Annons