Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darkness räds inte listmörkret

Annons
Darkness debutalbum "Permission to land" gjorde dundersuccé och gjöt nytt liv i en genre dominerad av äldre män med pudelfrilla och spandexbyxor. Hittils har uppföljaren "One way ticket to hell... and back" inte infriat förväntningarna , men sångaren Justin Hawkins bekymrar sig inte om listplaceringar.


- Det är skivbolagets problem. Vi var ett band som inte kunde fylla en pub för ett par år sedan, så varför klaga? säger han.

"Permission to land" släpptes hösten 2003 och skivköparna förfördes snabbt av Justin Hawkins röstekvilibrism, en spektakulär scenshow och Darkness frejdiga inställning till underhållande hårdrock. 3,5 miljoner sålda exemplar, prestigefyllda festivalbokningar och en drös musikpriser är en strålande utdelning för ett debutalbum. Och samtidigt en bra grund för prestationsångest.

- Det är ett välkänt scenario att man känner press inför den andra skivan, jag skulle ljuga om jag sa att det var annorlunda för oss. Vi tjänade en massa pengar på "Permission to land" och plöjde ner allt i den nya skivan.

Vad ville ni förändra från debutalbumet?

- Detaljerna. För mig fanns det saker på "Permission to land" som vi kunde gjort bättre om vi haft tid och pengar. Det hade vi nu, säger Justin Hawkins.

Men pengar är inte allt. Basisten Francis Poullain sparkades under arbetet med "One way ticket to hell... and back" och ersattes av bandets gitarrtekniker Richie Edwards. Anledningen uppgavs vara det klassiska "musikaliska meningsskiljaktigheter" och ett halvår senare vill Justin Hawkins inte diskutera Poullain utan avfärdar ärendet med att det är en personlig historia. Han är desto piggare på att prata om de inte alltför imponerande listplaceringarna "One way ticket to hell... and back" har fått några veckor efter att skivan släpptes. I Storbritannien gick albumet in på elfte plats för att rasa till nummer 34, i Sverige dök det från 22:a till 37:e plats.

- Spelet är inte över. Vi är inte ett tvåalbumsband, vi är ett tioalbumsband. Världen verkar intresserad av hur våra skivor säljer och det är bra publicitet i sig självt. Det finns en massa skivor att välja på och just nu verkar det vara kommersiellt svårt för ett rockband som oss. Men vi bekymrar oss inte, säger Justin Hawkins.

Nästa vår ska han, brorsan Dan, trummisen Ed Graham och basisten Richie Edwards turnera i Europa. Det blir tre konserter i Sverige, den 3 mars i Scandinavium i Göteborg, den 4 mars i Löfbergs Lila arena i Karlstad och den 5 mars i Globen i Stockholm. Darkness har turnerat hårt de senaste åren och Justin Hawkins tycker att det märks i hur bandet uppträder.

- Det är svårt att sätta fingret på exakt hur, men man ser om ett band är rutinerat. Det handlar om hur man tar plats på scenen, hur vi medlemmar kompenserar för varandra. Om en rör sig åt ett håll så flyttar den andre med, det är häftigt att uppleva. Det är aldrig publikens fel om den har tråkigt - det är vårt fel. Det finns ingenting som heter dålig publik, säger Justin Hawkins.

Det snackas om att du har en soloskiva på gång, hur ligger det egentligen till?

- Den ska släppas, men vid en lämplig tid. Just nu vill jag inte konkurrera med Darkness, men jag är stolt över låtarna på den. Skillnaden på när jag skriver låtar själv och när jag jobbar med min bror är att det blir lite löjligare när jag är ensam. Ännu större gester, mer in your face. (PM)


Fakta Darkness

Medlemmar: Justin Hawkins (sång), Dan Hawkins (gitarr), Ed Graham (trummor), Richie Edwards (bas)

Album: "Permission to land" (2003), "One way ticket to hell... and back" (2005).

Konsertdatum:

3 mars Göteborg, Scandinavium

4 mars Karlstad, Löfbergs Lila arena

5 mars Stockholm, Globen

Mer läsning

Annons