Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Sandström på humorturné

Hysteriska sketcher och musik i moll. Så ser det ut när humorkollektivet Klungan tar med sig David Sandström på en krogshowsturné där de manliga förebilderna får sig en omgång.

Annons
Sedan hösten 2003 har det prisbelönta humorkollektivet Klungan och musikern David Sandström gjort succé i norra Sverige med sina musikaliska krogshower. I april ger sig gänget ut på Sverigeturné med den helt nya föreställningen Stämning.
Sketcher varvas med musik och efteråt blir det konsert med David Sandström och hans band Overdrive. Turnén inleds på Kägelbanan i Stockholm den 12 april och avslutas på Berns i Stockholm den 15 maj.
Vi gör en lång och invecklad berättelse i västerbottnisk berättaranda. Vi gör det på vårt sätt och är lite respektlösa, säger Mattias Fransson i Klungan som också består av Sven Björklund, Carl Englén och Olof Wretling.
I Stämning spelar man upp en samling sketcher där den röda tråden är en kärleksfull drift med manliga förebilder i samhället. Publiken kommer bland annat att få träffa en spelmissbrukare med ett ovanligt beroende och en man som inför sin son försöker leva upp till bilden av En Riktig Man fast han egentligen inte uppfyller något av kraven.
Han lider av alla de klassiska manliga bekräftelsebehovsgrejerna, fast förstärkta. Han ska prata inför sin sons klass om vad han arbetar med och försöker vara den han tror att han ska vara, säger David Sandström och Mattias Fransson fyller i:
Men det blir svårt att prata om sitt jobb inför klassen när man är arbetslös. Sedan tycker han att han har ett behov av att vara hjälte inför sin son och i hans fall slutar det bara med att han tokljuger.
Mellan sketcherna dyker David Sandström upp som pausfågel på scenen och spelar olika covers som passar in - eller absolut inte passar in - i den rådande stämningen. Tanken är att skapa kontraster mellan musiken och sketcherna och att bygga upp en stämning där publiken inte alltid vet hur de ska bete sig.
I tidigare föreställningar har man till exempel blandat Cure, Calexico och Monica Zetterlund med PJ Harveys 50 ft queenie i salsatakt . Den här gången lutar det åt ett tema med mycket norrländsk pop.
Publiken i Umeå är popmänniskor som går på klubbar, så man har fått hålla en ganska hög ribba på musiken, säger David Sandström.
I maj släpper David Sandström en ny soloskiva tillsammans med Overdrive. I sommar åker han ut och spelar med bandet utan humorkollektivet.
Jag känner att jag har förtjänat det här bandet. Med tanke på att jag bara är 30 har jag haft en intensiv karriär och något ska man väl lära sig. Så jag satte ihop det här bandet på magkänsla och jag bara älskar att spela med dem. (PM)

David Sandström startade hardcorebandet Refused tillsammans med Dennis Lyxzén på 90-talet. Under april och maj står han och bandet Overdrive för de musikaliska inslagen i föreställningen Stämning.
Foto: Malin Arnesson

Humorkollektivet Klungan
Foto: Riksteatern

Mer läsning

Annons