Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De 100 bästa albumen 2000-2004

Bok Digfi: Mix — de 100 bästa albumen 2000-2004 Redaktörer: Stefan Zachrisson, Lars Jämtelid, Olof Rundcrantz (Digfi)

Annons
Det är en bra, intressant och framförallt rolig idé, att lista de 100 bästa albumen under det nya årtusendets första år. I samband med att nätsajten Digfi firade femårsjubileum bestämde sig de tre redaktörerna för att göra verklighet av en idé som legat och pyrt under en längre tid.
85 personer med musikanknytning fick rösta på sina 20 favoritskivor under tidsperioden 2000-2004. De 100 skivorna med flest röster är de som återfinns i boken. Varje skiva presenteras sedan i en text på ett uppslag.
Hur är då dessa skivor placerade resultatmässigt? Förstaplatsen således den bästa skivan enligt skribenterna innehavs av The Radio Dept. med deras album Lesser Matters. Något oväntat, men dock logiskt när det tas i beaktande vilka personer det är som skriver. Dessa har en erkänd fäbless för musik åt det knastriga och för lyssnaren utmanande hållet. Således mindre mainstream och mer indie, om nu det senare ordet ens går att använda med dess utslitna betydelser.
Men det är inte som en lista över tjugohundratalets hittills bästa skivor boken bör placeras, utan snarare i kontexten av samtida musikkritik. Texterna är det som står i fokus, listargumentet fungerar endast som ett lättare sätt att fånga läsarens uppmärksamhet.
Dock är det också i texterna som bokens svaghet återfinns. Vissa av texterna är utomordentliga hantverk skrivna av insatta och kunniga personer. Men andra texter lider av att musiken som ska beskrivas teoretiseras.
Detta leder till risken att isolera läsaren och sterilisera det som ska stå i fokus; artisten, albumet och musiken. Allt som oftast bidrar detta till smärre störningsmoment i läsningen, men som uppslagsverk över en samtid där musik allt för sällan tas på det allvar den förtjänar är Digfi: Mix oumbärlig som inspiration.
Att R. Kelly endast har ett album med på listan får man väl ha överseende med när boken i övrigt får mig att plocka fram allehanda skivor och njutningsfullt minnas varför de från början införskaffades.

Mer läsning

Annons