Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bjuder in svenska folket till debatt

Annons
Onsdagen den 19 oktober drar SVT:s nya regionala debattprogram "Reagera" i gång. Elva redaktioner runt om i landet ska göra egna lokala program där interaktiviteten med tittarna står i centrum.

- Det är här Sveriges Televisions största samhällssatsning någonsin, säger Johan Lindén, genrechef över samhällsprogrammen på SVT.


Idén till "Reagera" har förts på tal flera gånger på de olika regionala redaktionerna runt om i landet. Men det är inte förrän nu tekniken har tillåtit helt interaktiva debattprogram. Det genomgående temat i "Reagera" är att vanligt folk på gatan ska få göra sin röst hörd. Antingen via SMS, MMS, webcam, chat eller bara ett vanligt brev. Men hur de olika sändningarna kommer att se ut är upp till varje redaktion att bestämma.

"Tvärsnytt" i Örebro har till exempel valt att fokusera på de nya unga svenskarna. Programledare är Stephan Yüseyatak.

- Jag tror det finns en enorm kraft hos många samhällsgrupper som i dagsläget inte känner sig delaktiga i samhällsdebatten. Om de märker att även de kan göra sina röster hörda kommer det att sprida en känsla av delaktighet hos många andra i liknande situationer, säger han.

"Reagera" sänds till en början i 110 avsnitt. De visas lokalt i tv men övriga landet kan ta del av sändningarna via internet, men först i efterhand till en början. Tittarna får möjlighet att påverka vilka ämnen som ska tas upp i programmen via olika forum på nätet och även genom direkta debatter och diskussioner med olika makthavare. "Mittnytt" i Sundsvall stället upp med två programledare, Ann-Louise Rönestål-Ek som är samordnande och Erik Nyberg som för tittarnas argument i studion. Vilka ämnen som tas upp baseras på vad tittarna har diskuterat på programmets olika webbforum.

- Jag tycker att det är ett väldigt spännande projekt, men det är viktigt att tänka på att alla inte har datorer eller mobiltelefoner. Det ska vara möjligt för "Gerda i Kluk" att ringa eller skicka brev också. Drömmen är ju att tittarna ska kunna delta i debatten i studion, säger Ann-Louise Rönestål-Ek.

"Reagera" kommer tillbaka med ytterligare en säsong efter denna och tanken är att programmet då ska fokusera på det kommande riksdagsvalet. (PM)

Mer läsning

Annons