Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De döda vaknar igen

Annons
Zombiefilmernas grand old man är tillbaka igen. I "Land of the dead" väcker George A Romero återigen liv i de döda. Och den här gången är de ute efter världsherravälde.


1968 revolutionerade regissören George A Romero den amerikanska skräckfilmen med sin svartvita lågbudgetfilm "Night of the living dead", i vilken döda människor återuppstod som kannibaler. Romero skapade en ny genre och imitationerna var många. 1978 följde han upp filmen med "Dawn of the dead", och 1985 kom den tredje delen, "Day of the dead".

Efter 20 års väntan har den fjärde zombiefilmen från George A Romero premiär; "Land of the dead", en mörk och våldsam film i vilken de levande döda mer eller mindre tagit över världen. Den här gången är budgeten betydligt högre än tidigare och istället för relativt okända skådespelare, ser vi kända namn som Dennis Hopper, John Leguizamo och Asia Argento i rollerna.

- Jag stal hela idén från Richard Mathesons roman "I am Legend", säger Romero när han ska förklara varifrån han fick iden till sin zombievärld för 37 år sedan. Men i Mathesons bok var det vampyrer som hade tagit över världen. Mina zombies är utklädda vampyrer. Fast jag kallade aldrig de levande döda för zombier, de omtalas som "ghouls". Zombier är ju egentligen något annat.

Romeros filmer är stora skräckklassiker, men själv tycker han inte att de är skrämmande.

- Jag ser på dem som äventyrsfilmer med chockerande scener. När jag gjorde "Night of the living dead" var jag rädd för atombomben, inte för döda människor. Jag har alltid sympatiserat med zombierna och inte med de levande i mina filmer.

Alla Romeros filmer har starka inslag av samhällssatir. Men Romero vill inte jämföras med regissörer med en utpräglad politisk vilja.

- Jag är ingen politisk regissör som till exempel Michael Moore, säger Romero, men jag tror inte att jag skulle bli inbjuden till Vita Huset. George Bush är avskyvärd!

Varför har vi fått vänta så länge på "Land of the dead"?

- I dag finns det två typer av amerikansk film. Antingen ska de bli blockbusters, eller så gör man något som är anpassat för Sundancefestivalen. Jag gör ju något annat. Jag var väldigt frustrerad och gjorde en film som heter "Bruiser" (2000) som ingen såg. Sedan började jag skriva på manuset till min fjärde zombiefilm, men då inräffade plötsligt terrorattacken den 11 september 2001, och allt arbete stannade upp.

Karaktärsskådespelaren John Leguizamo har gjort sig känd för roller i rosade filmer som "Romeo + Julia" och "Moulin Rouge". Hans namn är knappast det första man tänker på i samband med en zombiefilm. Men själv är han förtjust över att medverka i "Land of the dead".

- Jag spelar en zombiedödare, berättar han. Jag försöker hitta mat till de överlevande människorna och jag vill uppnå makt och respekt. Min rollfigur jobbar för Dennis Hopper, som är en mäktig man, ett slags kejsare i ett säkert område.

Det var framför allt filmens manus som lockade Leguizamo.

- När jag som barn såg "Night of the living dead" på TV, blev jag så skraj att jag ropade på mamma, säger han. Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle medverka i en skräckfilm, men "Land of the dead" har riktiga personer. Det är kvalitet rakt igenom; story och skådisar, och dessutom finns det en actionfilmkänsla.

Han har en egen teori om vad zombierna i filmen står för.

- Jag tror att zombierna representerar arbetarklassen i Sydstaterna. Zombierna röstade på Bush, och sedan tog Bush ifrån dem allt de hade. De var dömda från början och lurades.

John Leguizamo fortsätter roat att berätta om sitt intryck av skräckmästaren George A Romero.

- George tror verkligen på de här grejorna, det är hans värld. Han regisserar zombierna och ger dem individuella ticks. Vanligtvis rör sig zombies alltid likadant i skräckfilmer. George ger dem personlighet. Det är ungefär som i Lars Von Triers film "Idioterna" - hitta zombien inom dig!

2005 verkar vara zombiens år. På marknaden i Cannes visades åtminstone ytterligare tre zombiefilmer: "Return of the living dead 4", "Return of the living dead 5" och splatterkomedin "Boy eats girl". Och de senaste åren har vi fått se en hel rad nya zombiefilmer - nyinspelningen av "Dawn of the dead", "28 dagar senare", "Shaun of the dead", samt de två Resident Evil-filmerna.

Det är bara att konstatera att de levande döda är över oss igen!

"Land of the dead" får svensk premiär den 19 augusti

Mer läsning

Annons