Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De leder Världens Barn-galan

Annons
Darin, Amy Diamond och Lena Ph är några av artisterna som sjunger för Världens Barn i år. Micke Leijnegard och Pia Jurvanen Conde har fått programledaransvaret för galan i Sveriges Television.


Artisterna på tv-galan som hålls den fredagen 14 och lördagen den 15 oktober är de folkligaste tänkbara. Där finns också Lotta Engberg, Martin Stenmarck, Tommy Nilsson och Jill Johnson.

-Det gäller att det är folkliga artister för att vi ska lyckas nå fram till så många som möjligt, säger Micke Leijnegard.

Efter flera år på sporten och en Melodifestival i ryggen är han beredd att leda Världens Barn-galan.

- Det här är ett helt otroligt viktigt uppdrag. Jag har som journalist alltid varit intresserad av rättvisefrågor och det här handlar ju om rättvisa. Bakgrunden är att barn över hela världen svälter samtidigt som västvärlden struntar i det, säger Micke Leijnegard.

Förra året skänkte svenska folket 58 miljoner till Världens Barn. Frågan är om det är möjligt att komma upp i samma summa i år också.

- Det blir ett spännande år som är väldigt svårt att förutspå. Svenska folket redan ställt upp en gång i år efter tsunamin. Kanske gör det att det blir mindre nu. Eller så har folk fått ett annat sätt att se och i stället ger mer. Det går inte att förutspå, säger Pia Jurvanen Conde.

Till vardags arbetar hon på SVT:s Stockholmsredaktion ABC, men har också lett morgonprogram i TV4 och A-Ekonomi. Att leda Världens Barn-galan ser hon som extra viktigt.

-  Det är en jätteära och dessutom roligt. Mer för mig som människa än som programledare känns det speciellt att vara till hjälp, säger hon.

Hon brukar själv ge ett bidrag när hon tittar på Världens Barn-galor. När hon nu står på scenen är hennes största skräck att folk inte ska skänka pengar.

- Det är inte bara mig det hänger på så klart, men det är ändå vårt jobb att lotsa tittarna genom detta egentligen ganska konstiga program. Man kastas tvärt mellan jättetragiska inslag och glada artistuppträdanden. Det är verkligen en utmaning, säger hon.

Världens Barn är Radiohjälpens insamlingskampanj som man genomför tillsammans med tolv av landets hjälporganisationer. (PM)

Mer läsning

Annons