Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debutant med magisk penna

Annons
Den är nästan 800 sidor lång och fullpepprad med gammaldags lärda fotnoter. Men de skolboksaktiga inslagen i Susanna Clarkes debutroman "Jonathan Strange & Mr Norrell" får liv med hjälp av ren magi.


För bara något år sedan harvade Susanna Clarke på som kokboksredaktör på bokförlaget Simon and Schuster i Cambridge. Hon var inne på sitt tionde år av skrivande - och började äntligen se slutet på berättelsen om de båda magikerna Jonathan Strange och Mr Norrell.

- Men jag hade börjat tro att det här skulle bli den enda bok jag någonsin skulle skriva, konstaterar hon. Jag jobbade heltid och gick upp halv sex på morgonen för att skriva och skrev så mycket jag kunde på helgerna. Vi hade inte tid att gå ut så mycket och efter ett tag insåg jag att det fanns en gräns för hur länge jag kunde hålla på så här.

Men slitet med "Jonathan Strange & Mr Norrell" gav utdelning. Den tjocka debutromanen blev genast antagen av ett förlag ("jag blev lite förvånad när de inte ens kommenterade fotnoterna. Jag trodde att de skulle be mig att ta bort dem") och sålde snabbt i stora upplagor i England. I dag är Susanna Clarke ett namn att räkna med och har kunnat lämna sitt gamla jobb för att skriva på heltid.

- Allt var väldigt oväntat. Mestadels är det roligt - men så plötsligt är man hemma igen framför ordbehandlaren. Och ordbehandlaren vet inte om att du plötsligt har blivit berömd. Den är lika jobbig att ha att göra med som tidigare.

Världen tycks ha ett aldrig stillat behov av fantasyberättelser, gärna sådana befolkade av trollkarlar och med ett lite torrt brittiskt perspektiv. I den genren passar Susanna Clarkes bok alldeles utmärkt. Men den skiljer sig från de flesta andra fantasyromaner genom att den kombinerar de magiska inslagen med en alldeles vanlig, realistisk omgivning. Jonathan Strange och Mr Norrell är magiker, ja visst, men de utövar sin magi i "good old England", som landet såg ut kring 1820-talet.

- När jag hade bestämt mig för att skriva en fantasybok prövade jag mig fram och insåg rätt snart att ett fantasiland inte skulle vara något för mig. Det är för nyckfullt. Så fort jag hade bestämt mig för att låta den utspelas i England kände jag mig mycket mer förankrad. Jag vet att jag tänkte "Nu vet jag vad jag gör".

Arbetet med romanen krävde oerhört mycket research. Susanna Clarke ville att allt skulle vara rätt in i minsta detalj. Men varför allt detta jobb med att skapa en realistisk miljö när berättelsen egentligen handlar om magi? Susanna Clarke har ett kort och koncist svar redo:

- För mig var boken tvungen att utspelas i England och den var tvungen att kännas verklig för att magin skulle verka trovärdig.

Inspiration hämtade hon bland annat från sina litterära föregångare. Hon såg till Jane Austen för dennas osvikliga tonträff och sätt att skildra miljöer och personer. Hon lånade lite av Dickens, lite av Arthur Conan Doyle och en gnutta av fantasyförfattaren Ursula K Le Guin.

- Fast när det gällde Le Guin handlade det inte så mycket om stilen som om hur hon i sin trilogi om Övärlden lyckas med att få magin att kännas trovärdig. Jag tänkte att om magi existerar så måste den se ut på det här sättet.

Hur ser då magin ut i Susanna Clarkes egen roman? Den knarrige mr Norrell lyckas med att få stenskulpturer att tala och väcker upp levande från de döda. Hans kollega och konkurrent Jonathan Strange blir anlitad av den brittiska krigsmakten och flyttar hela städer, ändrar vädret och framställer spökarméer för att förvilla fienden. Samtidigt utkämpar de båda en kamp mot en långt mäktigare fiende - en alv som har sina egna outgrundliga skäl att tycka illa om de båda trollkarlarna.

- Det var viktigt för mig att hitta ett intressant sätt att skriva om alver. Den traditionella sortens irländska/skotska/walesiska alv är något slags utomjordiskt väsen som man inte kan kalla för gott eller ont. De står utanför den mänskliga moralen.

- Jag ville skapa en karaktär som skulle kunna ge dig en jättelik present ena dagen och ha ihjäl dig nästa dag. Och för honom skulle det inte vara någon skillnad mellan de båda händelserna.

Troligen blir det en film av "Jonathan Strange & Mr Norrell". New Line Cinema, som gjorde "Sagan om ringen"-trilogin, är just nu inne i slutskedet av förhandlingarna med Susanna Clarkes agenter. Själv har hon ingen aning om hur man ska kunna förvandla romanens miljöer till en fungerande film, än mindre vilka som kan tänkas spela rollerna i den. På mitt försök att lugna henne genom att säga "ja, men de lyckades ju göra en film av "Sagan om ringen" svarar hon reptilsnabbt.

- Nej, de lyckades göra TRE filmer av "Sagan om ringen"...

Klart är dock att det blir en bok till i samma stil som "Jonathan Strange & Mr Norrell". Men helt säkert är det inte att herr Strange och herr Norrell dyker upp i den.

- Det blir en fortsättning på historien i den här boken, men inte en fortsättning på historien om de båda. De viktigaste personerna kommer att vara helt nya karaktärer. Men några gamla dyker nog upp igen, Norrells förtrogne Childermass till exempel, säger Susanna Clarke. (PM)

Mer läsning

Annons