Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiskt Sigur Rós vägrar analysera

Annons
Stockholm (PM)
Isländska Sigur Rós har blivit poppigare och har återgått till att sjunga på ett språk som faktiskt existerar. Men den hemlighetsfulla inställningen till sin musik upprätthåller de fortfarande.

- Vi är definitivt inte mystiska. Men börjar man analysera för mycket blir det för uttänkt och man förlorar spontaniteten. Vi är bara fyra killar i en replokal, vi funderar inte på om en låt ska vara glad eller ledsen. Det bara händer och det är det som är det fina, säger Jónsi Birgisson, sångare och gitarrist i isländska Sigur Rós.
Efter fyra album, varav det senaste, "Takk" släpptes i september, är den Sverigeaktuella Reykjavikkvartetten lika ovillig att prata om sin musik som någonsin tidigare. Sigur Rós atmosfäriska ljudexplosioner har inspirerat till många spaltmeter av lyriska och naturromantiska beskrivningar. Deras speciella musik och det faktum att de omväxlande sjungit på isländska och det påhittade språket "hopelandic" har framför allt genererat många frågor om musikens ursprung och mening. Men själva bryr sig Sigur Rós bara om sin egen drivkraft.
- Varje band består vänner som spelar och har kul tillsammans. Det är huvudorsaken till att man spelar i ett band. Känslan man får när man skapar är så viktig för människan. Det håller en levande. Det finns inget starkare. Sigur Rós bildades 1994 och släppte första plattan "Von" 1997. De blev genast kritikernas älsklingar och släppte därefter "Ágaetis byrjun" (1999) och "( )" (2002). Efter närmare tolv år tillsammans som band kan gruppdynamiken beskrivas som ett äktenskap präglat av demokrati, tycker Jónsi Birgisson.
- Man lär sig att respektera varandra och att ha tålamod. Man måste ge varandra utrymme, i synnerhet på turné.
Vi bråkar inte mycket. Vi försöker göra allt tillsammans så mycket som möjligt. Någon frågade oss hur vi delar upp pengarna emellan oss. Det är en bra fråga. Vi har faktiskt alltid delat rakt av från första början.
Sigur Rós senaste album "Takk" har av flera recensenter beskrivits både som en tillbakagång till det första albumet "Von" och som deras poppigaste och minst postrockiga hittills. Låtarna jammades fram i studion och den här gången gick de tillbaka till att skriva riktiga texter på isländska.
- Det var en utmaning. Vi är väldigt, väldigt dåliga med ord.
- Det var svårt att visa för varandra vad man skrivit, vi var blyga helt enkelt. Att skriva musik kommer så naturligt för oss, men med ord känns det så naket och konfrontativt. Men det var kul och ändrade låtarnas perspektiv lite grann. Nu kanske de har fått mer mening och färg.
"Takk" tog totalt två år att skriva och spela in. Under tiden arbetade medlemmarna med en rad sidoprojekt, vilket bland annat inkluderade att skriva musiken till Merce Cunninghams dansföreställning "Split sides" (där också Radiohead medverkade). Dessutom jobbade Jónsi Birgisson med sitt soloprojekt Frakkur medan klaviaturspelaren Kjartan Sveinsson och trummisen Orri Páll Dyrason gjorde countrytolkningar av Sigur Rós-låtar i konstellationen Lonesome Traveller.
- I Sigur Rós har vi en tom målarduk att jobba med, som en ram. Med sidoprojekten tenderar man att gå utanför ramen och experimentera mer. Man går i andra riktningar. Och det är bra, det ger oss mer idéer.
Är det nödvändigt att göra sidoprojekt för att det ska fortsätta vara intressant att skapa musik till Sigur Rós?
- Inte nödvändigt, men det gör saker intressantare. Efter att vi spelat in "Takk" blev vi så sugna på att gå in i studion igen och göra något mer.
Bandet spelade i dagarna in en ny låt och har också material kvar som inte kom med på "Takk". Men när ett nytt album kommer får tiden utvisa. Fram till nästa höst har de turnéer, semester och festivalspelningar inplanerade. Efter det hoppas de kunna ta en lång ledighet och de vet inte när de börjar spela ihop igen.
Ska ni splittras?
- Kanske... , säger Jónsi Birgisson och ser plötsligt mystisk ut.
- Nej, men det vore ett kul rykte. Jag gillar sådana där historier. Det vore kul att ljuga mer i intervjuer, jag gör aldrig det. Det är rätt tråkigt egentligen.
Varför ska ni vara lediga så länge?
- Vi har gjort det här så länge nu. Vi började när vi var 18, nu är jag 30. Det blir trevligt att få en liten paus och göra något annat. Men jag vill inte säga vad. Varje gång man har en idé och börjar prata om den, flyter den liksom i väg. (PM)

Anna Hedlund-

Faktarutor:

Fakta:

Medlemmar: Jon Thor "Jónsi" Birgisson (sång, gitarr), Georg "Goggi" Holm (bas), Kjartan Sveinsson (klaviatur) och Orri Páll Dyrason (trummor).
Diskografi: "Von" (1997), "Ágaetis byrjun" (1999), "( )" (2002) och "Takk" (2005).
Aktuella: Är just nu ute på turné och spelade på Cirkus i Stockholm i tisdags. Den 3 november spelar de på Konserthuset i Göteborg.-

Bildtexter:

sigurros1102_1.jpg
Sverigeaktuella Sigur Rós vill inte analysera sönder sin musik. Den 3 november spelar de i Göteborg.
Foto: Helen Woods.

Mer läsning

Annons